Stress door social media? Zo kom je er van af!

Stress door social media is tegenwoordig niet vreemd meer. Iedereen kan stress door social media ervaren, van succesvolle ondernemer tot onzekere tiener. Bedrijven grijpen vaak terug op een social media strategie, wat natuurlijk perfect is, maar kun je ook aan deze strategie vasthouden als de sociale kanalen je ineens stress bezorgen? Als je succes op social media wilt bereiken is het belangrijk om vol te houden, maar stress moet je wel loslaten. Dat kan een lastige opgave zijn.

Zo laat je stress door social media los

Stress is in geen geval goed voor je, of het nu door social media komt of door andere factoren. Het is in alle gevallen belangrijk om stress zo snel mogelijk van je af te laten glijden. Ervaar jij stress door social media? Dan geven wij je graag 5 tips om deze vorm van stress los te laten.

1. Social media is geen doel

Het eerste wat je voor jezelf heel helder moet stellen is dat social media geen doel is. Het is niet jouw doel om een account te hebben op meerdere sociale kanalen. Je zet social media in om iets te bereiken. De sociale kanalen zijn dus geen doel op zich, maar zijn een middel om doelen te bereiken.

2. Focus je op één netwerk

We zien dat ondernemers vrij snel te maken krijgen met stress door social media, vlak nadat zij met een social media strategie aan de slag zijn gegaan. Vaak komt dit doordat zij van niets naar alles gaan. Zij hebben eerst geen sociale kanalen en vervolgens gaan zij aan de slag met een hele groep aan sociale kanalen. Dit vraagt veel tijd en aandacht. Het resultaat is vaak dat bedrijfspagina’s stil vallen, eenvoudigweg omdat de energie op is. Zonde! Kies één sociaal kanaal en ga je daarop focussen. Heb je daar je draai goed gevonden en zit het in je routine? Dan kun je er een volgend sociaal kanaal aan toevoegen.

3. Reserveer social media momenten

Een groot deel van de stress door social media wordt veroorzaakt door een slechte tijdsindeling. Eigenlijk ontbreekt de tijdsindeling vaak helemaal. Bedrijven blijven met de sociale kanalen bezig. Steeds weer worden de pagina’s geopend, worden comments beantwoord, worden statistieken bekeken… Op deze manier ben je er heel de dag mee bezig, waardoor andere belangrijke taken blijven liggen. Je wordt helemaal opgezogen door social media en dit veroorzaakt stress. Stop ermee. Reserveer tijdblokken in je agenda voor social media en besteed geen aandacht aan de sociale kanalen buiten deze blokken.

4. Verwacht geen ‘over night’ wonderen

Bedrijven gaan aan de slag met social media en verwachten binnen een week groot succes te bereiken. Gebeurt dit niet – en die kans is heel groot – dan ontstaat er stress door social media. Wat gaat er verkeerd? Er hoeft niet per se iets verkeerd te gaan. Ook wanneer je het allemaal perfect aanpakt laat succes even op zich wachten. Sociale kanalen kosten tijd. Gun jezelf die tijd, blijf actief, hou vol! Laat verwachtingen los, zodat stress je niet in de weg gaat zitten.

5. Laat het gevoel van ‘moeten’ los

Natuurlijk is het belangrijk om consistent te zijn, om aanwezig te blijven en actief te zijn op social media. Toch, als er ineens een gevoel van ‘moeten’ bij komt kijken ervaar je ineens veel stress door social media. Stress gaat in dit geval tegen je werken, waardoor het ‘moeten’ nog meer druk op je schouders legt. Stop hiermee. Er is geen ‘moeten’ bij.

Je kunt social media uitbesteden

Vind je het lastig om social media actief te houden zonder er stressgevoelens door te ervaren? Dan kun je social media uitbesteden aan een ervaren partij. Bespaar jezelf de stress en ga je weer focussen op je core business. Wij regelen social media graag voor je!