SocialRecap: De Missie, Sri Lanka, F8 conferentie

Ook deze maand hebben wij weer een SocialRecap voor je klaar staan! Heb je de vorige SocialRecap ook gelezen? Dit keer bespreken we de nieuwe meldknop van Twitter die nepnieuws en misleidingen tijdens de Europese verkiezingen moet tegen gaan. Facebook vertelt in hun F8 ontwikkellaarsconferentie waar zij zich aankomende jaren op gaan richten en heeft Sri Lanka bijna alle social mediums uit de lucht gehaald om nepnieuws tegen te gaan.

Facebook F8 conferentie

In San Francisco vindt deze week F8 plaats, een ontwikkellaarsconferentie waar Facebook zijn plannen voor het komende jaar verteld. Hoewel Facebook een jaar vol privacyschandalen achter de rug heeft, heeft het bedrijf ook nog altijd meer dan een miljard actieve gebruikers wereldwijd voor al zijn diensten. Op F8 presenteerde het bedrijf tal van verbeteringen om bestaande gebruikers te behouden en verloren gebruikers terug te lokken.

Zo zegt Facebook zich nog meer te willen gaan richten op de privacy van hun gebruikers en wordt de gehele tijdlijn van het medium vernieuwd. Daarnaast zal Messenger een stuk sneller gaan worden en is de functie binnenkort beschikbaar op macOS en Windows.

Facebook Dating

Ook (en dit is misschien wel de meest opmerkelijke aankondiging) kunnen we over een tijdje gaan daten via Facebook: Facebook Dating. Je stopt je secret crush in een ‘geheim netwerk’ en zodra jouw crush jou ook heeft toegevoegd aan dat geheime netwerk, krijgen jullie beide hierover een berichtje. Vervolgens kunnen jullie gaan chatten in dat geheime netwerk…?

Sri Lanka trekt stekker uit Social media

Het is je vast niet ontgaan dat op Eerste Paasdag dramatische gebeurtenissen hebben plaats gevonden in Sri Lanka. Bij acht aanslagen op onder meer drie kerken en meerdere hotels in Sri Lanka zijn 290 mensen om het leven gekomen en ruim 500 mensen gewond geraakt. De Sri Lankaanse autoriteiten hebben, uit angst voor de provocerende reacties na de zelfmoordaanslagen, de toegang tot veruit de meeste sociale media geblokkeerd.

Het besluit van de overheid werd aangekondigd op de officiële nieuwssite van de Sri Lankaanse regering. Het bericht sprak van ‘valse nieuwsverslagen’ en dat deze inhoud meer bloedvergieten zou kunnen uitlokken op het eiland. Diensten als Facebook, Whatsapp, Youtube en Instagram gingen op zwart. Twitter bleef wel bereikbaar.

Meldknop Twitter EU verkiezingen

In de strijd tegen nepnieuws en misleiding tijdens verkiezingen komt Twitter met een extra optie om tweets te rapporteren. In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen voegt het social medium een nieuwe meld-optie toe aan tweets.

Gebruikers kunnen de knop gebruiken als ze denken dat een tweet kiezers probeert te misleiden. Dit kan gaan om desinformatie over de locaties of openingstijden van een stembureau of foutieve vereisten om te kunnen stemmen. Nu kan je alleen nog maar klikken op de optie ‘report tweet’, wanneer je iets niet helemaal vertrouwd, maar straks kun je ook kiezen voor de optie ‘It’s misleading about voting’.

De Missie van Kalvijn

Kelvin Boerma, ook wel bekend als Kalvijn, moet voor zijn nieuwe serie Gekkenwerk op YouTube allerlei lastige opdrachten uitvoeren. Het is de bedoeling dat de YouTuber, die ruim 1 miljoen abonnees heeft, deze binnen 24 uur voltooid. Als een opdracht niet slaagt, moet hij per direct stoppen met de serie.

In zijn nieuwste video probeert Kalvijn binnen 24 uur een nummer 1 hit te maken. Hij maakte samen met een producer het nummer en regelde een videoclip. Vervolgens roept hij zijn volgers op om zijn single ”De Missie” massaal te streamen op Spotify. Als het nummer daadwerkelijk een nummer 1 hit gaat worden, zal de serie van Kalvijn doorgaan. Zo niet? Dan zal helaas dit seizoen van Gekkenwerk moeten stoppen.

Wat vind jij van Kalvijns nieuwe nummer? Laat het ons weten via onze Facebook pagina!

Quote van de week

Ga gewoon en kijk wat je aantreft!