Overzicht: beste tijden om te posten [najaar 2021]

Houd jij rekening met de tijd als je iets op social media post, of plaats je gewoon op een moment waarop je er tijd voor hebt? We hebben al vaker aangegeven dat bepaalde sociale kanalen een zogenaamde voorkeurstijd hebben. Het gaat dan om een tijdvak waarbinnen posts effectiever zijn. Het is altijd goed om eens te checken of deze tijdvakken ook voor jou het meest effectief zijn.

De tijdvakken zijn niet voor iedereen effectief

In werkelijkheid bestaat er niet zoiets als de perfecte tijd om te posten voor ieder bedrijf. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ieder bedrijf een unieke doelgroep heeft en niet alle doelgroepen zijn precies op hetzelfde moment actief op de sociale kanalen. Toch is het wel aan te raden om eens te testen of er een ideale tijd is voor jouw doelgroep. Wij vertellen je meer over op welke tijden je vaak het best kunt posten op social media.

Wanneer het best posten op Instagram?

Als we kijken naar de dagen van de week, dan is zondag de minst effectieve dag. Maandag, woensdag en donderdag zijn het meest effectief. Hierbij is het goed om te posten tussen 11.00 en 13.00 uur en / of tussen 19.00 en 21.00 uur. Binnen dit tijdvak krijgen de meeste bedrijven de hoogste betrokkenheid en dat is natuurlijk precies wat je wilt bereiken. Op zaterdagen wordt vooral een toename aan likes vastgesteld, maar de betrokkenheid is niet optimaal.

Wanneer het best posten op Facebook?

Facebook posts verkrijgen het laagste niveau engagement op dinsdag, dus dit is niet de meest ideale dag om te posten als je een enkele dag in de week wilt prikken. Op Facebook plaats je jouw zakelijke posts het best op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Voor al deze dagen geldt dat het tijdvak van 13.00 tot 16.00 uur verreweg het meest effectief is. Wil jij dus maar één of twee keer per week posten op Facebook? Doe dit dan aan het einde van de week in de middag.

Wanneer het best uploaden op YouTube?

Het zal je niet verbazen dat zaterdagen en zondagen het best zijn voor het uploaden van videomateriaal op YouTube. Steeds meer mensen gaan in hun vrije tijd lekker video’s kijken op YouTube. De meeste mensen zijn vrij in het weekend. Wil je direct een goed effect bereiken met je video, dan kun je deze het best in het weekend plaatsen. Dit doe je het best aan het einde van de ochtend. Plaats je liever door de weeks content op YouTube? Kies dan voor donderdag of vrijdag.

Wanneer het best posten op LinkedIn?

LinkedIn is in zekere zin tegenovergesteld aan YouTube. Dit netwerk wordt vooral gebruikt als mensen aan het werk zijn en wordt veel minder gebruikt wanneer mensen vrij zijn. Het is dus altijd goed om je LinkedIn updates te plaatsen op een doordeweekse dag, het liefst aan het einde van de morgen. Professionals kijken in hun lunchpauze graag even op LinkedIn of er nog interessante updates zijn.

Wanneer het best tweeten op Twitter?

Twitter wordt door velen gezien als het sociale netwerk voor de lunchpauze. Ook de activiteit van de gebruikers in het weekend is hier beduidend lager. Twitter leeft echter van trends en actueel nieuws. Afhankelijk van het onderwerp spelen dag en tijd een ondergeschikte rol. Het gaat veel meer om de vraag of de trend relevant is voor je eigen bedrijf en je eigen contentstrategie. Ga dus onderzoeken wat voor jouw bedrijf het best werkt.

Blijf goed actief op social media

Wat je ook doet, en wanneer je ook post, het is altijd belangrijk om goed actief te blijven op social media. Zakelijke accounts die stilvallen verliezen uiteindelijk volgers en dit wil je niet. Heb je even geen inspiratie meer voor nieuwe posts? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van ons boek: 101 posts voor op social media. Je kunt het boek hier online bestellen.