5 dingen die je niet moet delen op social media

We delen van alles op social media; van plannen voor het weekend tot afbeeldingen van wat er vanavond op ons bord ligt. De meeste social media posts zijn natuurlijk leuk en gebruiken we om zo veel mogelijk te interacteren met andere social media gebruikers. In deze tijd worden dan ook echt de gekste dingen gedeeld. Toch is het niet verstandig om zomaar alles openbaar te delen, zeker als ondernemer Sommige dingen kun je beter voor jezelf houden.

Deel deze dingen niet op social media

Natuurlijk mag je zelf bepalen wat je wel of niet wilt delen op social media. Wel is het zo dat er enkele dingen zijn die gewoon niet verstandig zijn om met anderen te delen via het internet. Wij geven je inzicht in 5 dingen die je beter niet kunt delen op social media.

1. Je persoonlijke gegevens

In je profiel, zoals op Facebook, kun je natuurlijk aangeven in welke plaats je woont. Het is helemaal aan jou welke verdere gegevens je wel of niet wilt delen, zoals je mobiele nummer. Hier ben je vrij in. Het is in de meeste gevallen niet verstandig om je persoonlijke gegevens openbaar te delen op social media. Denk hierbij aan je exacte woonadres, bijvoorbeeld. Hier kan misbruik van worden gemaakt. Voor bedrijven is dit uiteraard anders. Heb je een bezoeklocatie, zoals een showroom? Dan wil je natuurlijk wel je locatie delen!

2. Vakantiefoto’s en informatie

Aan het delen van vakantiefoto’s zitten altijd risico’s, voornamelijk wanneer je deze deelt op het moment dat je nog op vakantie bent. Dit sluit eigenlijk aan bij het voorgaande punt. Deel jij vakantiefoto’s op het moment dat jij nog aan het strand in een warm land ligt te bakken én staat je volledige adres op social media? Dan vormt dit bijna een complete uitnodiging voor inbrekers. Natuurlijk is het voor te stellen dat je wel mooie plaatjes van je vakantie wilt delen met je vrienden op social media. Doe dit dan liever wanneer je terug bent van vakantie.

3. Privé momenten

Een belangrijke regel voor wat je wel of niet moet posten op social media is wel dat je de meeste privémomenten gewoon lekker privé moet houden. Dit kan namelijk veel ellende in de toekomst voorkomen. Wat jij privé doet, en dan hebben we het natuurlijk over écht privé, is nu misschien leuk om met anderen te delen. Over een week kan het je een flinke dosis spijt opleveren of misschien zelfs schaamte. Zo kun je het nu grappig vinden om dronken en in een vreemde positie op Facebook te staan, maar volgende week denk je daar waarschijnlijk anders over.

4. Foto’s waar anderen op staan (zonder toestemming)

We maken tegenwoordig overal foto’s van en dat betekent voor de meeste mensen dat er ook heel veel foto’s zijn waarop ook anderen te zien zijn. Wil je deze foto’s delen op je social media? Vraag dan altijd eerst toestemming aan de mensen die ook op de foto staan. Ga nooit zomaar foto’s van anderen plaatsen op social media en wees zeker voorzichtig met het plaatsen van foto’s van kinderen van iemand anders. Deel foto’s niet zonder toestemming van de personen (of de ouders van de kinderen) die ook op de foto staan.

5. Foto’s waar gevoelige gegevens op staan

Dit geldt vaak vooral voor bedrijven. Bedrijven willen een kijkje achter de schermen geven om relaties op te bouwen. Dit is ook goed, maar let wel altijd heel goed op wat er op de achtergrond allemaal te zien is. Maak geen foto van een werkplek als er belangrijke dossiers open op een bureau liggen, bijvoorbeeld. Wil je foto’s in je bedrijf maken? Controleer dan elke foto op de aanwezigheid van gevoelige informatie voordat je deze op social media plaatst.

Let altijd op wat je plaatst op social media!

Het is leuk om van alles op social media te plaatsen en voor bedrijven is het ook een goede manier om dichter bij hun klanten te staan. Toch is het wel belangrijk om je bewust te blijven van wat je deelt en van wat je vooral niet wilt delen. Dit voorkomt veel ellende. Door alles goed te checken kun je, bijvoorbeeld, een social media crisis voor je bedrijf voorkomen. Wil jij succes uit je social media activiteiten halen? Volg dan eens een social media training bij ons!