Inbrekers houden van social media!

Heb jij de eerste vakantie posts op social media al voorbij zien komen? Wij wel! Het is natuurlijk fantastisch om door zoveel mensen een fijne vakantie toegewenst te worden! Het is wat minder fijn dat onzichtbare mensen je soms ook enthousiast uitzwaaien, namelijk inbrekers waarvan jij niet weet dat ze meekijken!

Ongewenste lezers

Je houd het eigenlijk niet tegen; ongewenste lezers. Zoals je niet kan tegenhouden dat mensen uit nieuwsgierigheid naar binnen gluren bij je thuis, zo houd je het ook niet tegen dat mensen op jouw social media accounts rondneuzen. 9 van de 10 keren zie je het namelijk niet, en als je het al ziet dan ben je te laat.

Inbrekers zijn weer volop actief op social media

Inbrekers zijn alweer in grote aantallen actief op de sociale netwerken. Nee, niet om te posten waar zij allemaal hebben ingebroken en wat zij nog op de planning hebben staan, maar om te ontdekken wat zij op hun planning kunnen gaan zetten. Veel posts kunnen zij meelezen zonder dat iemand dit in de gaten heeft, op Twitter of bijvoorbeeld de openbare posts op Facebook. Zo voeren inbrekers hun ‘voorwerk’ uit.

Wie gaat er op vakantie?

Je verwacht het nooit, maar ook mensen met kwade bedoelingen speuren jouw tijdlijnen af om eens te kijken of jij toevallig nog op vakantie gaat. Je zou denken dat dit niet veel kwaad kan, want ze weten immers niet waar je woont.. toch? Je zal niet geloven hoe snel dit na te trekken is!

Voorbeeld 1

Je werkt als ZZP’er, met Jason Vleeman Stratenmaker als bedrijfsnaam. Dit zet je natuurlijk op je Facebook profiel, want je bent trots op wat je doet. Je doet alles via social media en de mail, dus je hebt geen kantoor of website nodig. Het gaat je voor de wind. Je bent succevol eigenaar van Jason Vleeman Stratenmaker en je gaat er even lekker een weekje tussenuit. Natuurlijk deel je dit op Facebook! Een inbreker ziet dit en kijkt even in het openbare register van de KvK. Daar halen zij een adres vandaan. Vervolgens checken zij dit op Google Maps / Street View en hier zien zij dat het om een huisadres gaat. Kassa!

Voorbeeld 2

Je bent lekker actief op social media. Je hebt een leuke baan bij een werkgever en je hebt genoeg gespaard om even lekker op vakantie naar de zon te gaan. Dat moeten al je social media vrienden natuurlijk weten, dus je post dat je lekker twee weken naar Spanje vertrekt en dat je morgen om deze tijd al lekker in het vliegtuig zit. Inbrekers scrollen even wat verder terug in je tijdlijn en zien daar een linkje staan naar een woning die toen te koop stond op Funda. Hierboven staat: Hoera, ik heb mijn eerste huis gekocht! Volgende week al de sleutel! Je voelt ‘m al aankomen zeker?

Ze weten je vrijwel altijd te vinden

Professionele inbrekers hebben enkel een bericht nodig dat jij op vakantie gaat en zij weten uit te vinden waar je woont, en welk huis de komende tijd dus eventjes onbewoond is. Met internet is alle informatie van een persoon terug te halen, met wat werk, maar vaak ook al binnen enkele minuutjes. Houd hier altijd rekening mee voordat je je vakantie-enthousiasme openbaar deelt met al je vrienden (en bedenk je ook dat niet altijd al je online vrienden 100% betrouwbaar zijn!).