Met deze 7 tips onthoud je beter namen

Hoe voel je je wanneer iemand die je pas enkele keren hebt ontmoet en de volgende keer nog weet wie je bent? Je voelt je gewaardeerd en gerespecteerd en dat is een belangrijke basis voor een goed contact. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw gesprekspartner hetzelfde ervaart?

Tips om namen te onthouden

Als ZZP’er ben je veel aan het netwerken en dus is het belangrijk dat je goed de naam van je gesprekspartner onthoudt. Hieronder staan 7 handige tips!

Tip 1: Kies bewust voor het onthouden van namen

Tegen jezelf zeggen dat het onthouden van namen moeilijk is, helpt niet. Alleen wanneer je je actief voorneemt om hier iets aan te doen, kun je dit verbeteren.

Tip 2: Concentreer je op je gesprekspartner

Schenk je volledige aandacht aan het gesprek door je in te leven. Je zult dan meer details uit het gesprek onthouden.

Tip 3: Stel wezenlijke vragen

Stel vragen, juist wanneer je iets niet volledig begrepen hebt. Vraag desnoods of zij hun naam willen herhalen. Je gesprekspartner voelt zich hierdoor gehoord.

Tip 4: Gebruik iemands naam in het gesprek

Namen beklijven wanneer je ze gebruikt. Maak er een gewoonte van om iemands naam te gebruiken. Je onthoudt de naam beter en het schept een persoonlijke sfeer.

Tip 5: Onderneem actie

Probeer de nieuwe kennismaking direct te vertalen in concrete actie. Wissel bijvoorbeeld visitekaartjes uit. Is er aanvullend nog een actie besproken, probeer dit dan na het gesprek te noteren.

Tip 6: Associeer en visualiseer

Wanneer namen onthouden niet vanzelf gaat, kan het verstandig zijn na afloop de namen van de nieuwe contacten te herhalen in je hoofd. Stel de persoon voor in zijn of haar functie en probeer ook details nogmaals te associëren met hun naam.

Tip 7: Volg zo snel mogelijk op

Je onthoudt nieuwe namen het beste, door je contact snel toe te voegen aan je online netwerk. Door op de hoogte te blijven, zul je bij een volgende ontmoeting geen moeite hebben om iemands naam te herinneren.

Social media gebruiken bij het netwerken

Twijfel je hoe je op een effectieve manier social media inzet bij het netwerken? LinkedIn is bijvoorbeeld zeer geschikt om zakelijke contacten te onderhouden. Meld je aan voor een van onze doeltreffende social media trainingen om hiermee aan de slag te gaan.