Ken jij deze sociale kanalen nog?

We kennen natuurlijk veel sociale kanalen. Er zijn sociale netwerken die al jarenlang trending zijn, zoals Facebook en Instagram, en er zijn sociale kanalen die actief zijn, maar niet meer zo populair als voorheen, zoals Twitter. Daarentegen kennen we natuurlijk ook sociale kanalen die al lang bestaan, maar nu pas echt trending zijn. Daar hoort YouTube bijvoorbeeld bij. We sluiten de rij af met nieuwe sociale kanalen die op dit moment booming zijn, zoals natuurlijk TikTok. Toch is het rijtje dan nog niet compleet. Er zijn namelijk ook sociale kanalen die in het verleden heel populair waren, maar die nu niet meer bestaan. Wij vragen ons af: ken jij ze nog?

De sociale netwerken die zijn doodgebloed

Als we echt alle sociale kanalen willen samenpakken die trending zijn of zijn geweest, dan mogen we de sociale netwerken die inmiddels niet meer bestaan natuurlijk niet vergeten. In het verleden hebben we sociale netwerken gehad die zeker een grote rol hebben gespeeld in het dagelijks leven. Enkele van deze netwerken mag zelfs worden gezien als één van de grondleggers van social media zoals we het vandaag kennen. Wij leggen je graag een aantal van deze sociale netwerken voor en zijn benieuwd of jij deze nog kunt herinneren.

De krabbeltjes van Hyves

Eén van de grootste en meest bekende sociale netwerken die tegenwoordig niet meer bestaat, is natuurlijk Hyves. In 2010 had dit sociale netwerk van Nederlandse bodem maar liefst een ruime 10 miljoen actieve accounts en mensen van alle leeftijden maakten er gebruik van om met elkaar in contact te blijven en elkaar berichtjes en zogenaamde ‘krabbeltjes’ te versturen. De Telegraaf Media Groep nam Hyves over in 2013 en maakte er een spelletjesplatform van. Dat was het einde van Hyves, want in datzelfde jaar bleven er nog maar een kwart van de accounts over.

De video’s van Vine

Tegenwoordig is video natuurlijk heel populair en voor bedrijven ook heel belangrijk om op te focussen in elke social media campagne. Dit is niet altijd zo geweest. We mogen wel zeggen dat het sociale netwerk Vine ervoor heeft gezorgd dat we goed kennis konden maken met video en de impact ervan. Vine werd door Twitter overgenomen en uiteindelijk stopte het netwerk in 2016. TikTok wordt door velen gezien als de opvolger van Vine, vooral omdat het principe van mini-video’s vergelijkbaar is.

De persoonlijke touch van MySpace

Het zullen waarschijnlijk de kinderen van de jaren 80 zijn die vooral nog goed kunnen herinneren wat Myspace was. Velen koppelen het gemakkelijk aan het in het verleden populaire MSN Messenger, maar MySpace was zeker niet hetzelfde. MySpace maakte vooral indruk door de manier waarop je jezelf echt kon presenteren op een manier zoals jij wilde. Zo was het mogelijk om op je eigen pagina de ‘soundtrack van je leven’ te laten afspelen voor iedereen die je pagina bezocht. De basis van het streamen van muziek ligt eigenlijk in MySpace, het netwerk dat uiteindelijk in 2009 stopte omdat het achterop raakte bij andere sociale netwerken die veel sneller ontwikkelden.

De livestreams van Meerkat

Als je Meerkat nog kent, dan koppel je dit waarschijnlijk direct aan Twitter. Daar was het sociale netwerk, dan vooral draaide om livestreams, namelijk vooral aan verbonden. De livestreamservice was zeer populair, maar besloot uiteindelijk om de banden met Twitter te doorbreken. Hierop besloot Twitter een eigen streamingdienst te brengen, namelijk Periscope. Uiteindelijk leidde dat tot het verdwijnen van Meerkat in 2016. Door velen wordt Meerkat gezien als de voorloper van TikTok en Instagram.

Heel anders dan de sociale netwerken van nu

De sociale netwerken die verloren zijn gegaan, waren heel anders dan de sociale netwerken die we nu kennen. Toch zien we dat de doodgebloede sociale kanalen de basis hebben gelegd voor de diverse kanalen die nu trending zijn. Van het één komt altijd het ander. Zo blijven er altijd verschuivingen plaatsvinden in de wereld van social media. Wil jij het maximale uit de sociale kanalen halen die nu trending zijn? Volg dan een social media training bij ons en dan ben je helemaal up-to-date!