Instagram algoritme in 2021: zo werkt het!

Hoe werkt het Instagram algoritme in 2021? Het is natuurlijk heel handig om precies te weten hoe het nu allemaal in elkaar steekt en wat jouw post eigenlijk nodig heeft om je meer succes op te leveren. Hoe een algoritme precies werkt is nooit echt helemaal duidelijk, maar door goed te kijken en te analyseren kun je zeker wel achter wat interessante informatie komen.

Wij hebben 5 unieke routes binnen het Instagram algoritme van 2021 vast kunnen stellen. Ga ermee aan de slag! Heb je meer hulp nodig? Volg dan onze Instagram training.

De 5 routes van het Instagram algoritme 2021

Wat bedoelen we nu precies met routes? Daarmee bedoelen we dat we aan de hand van een beginsel een vervolg hebben kunnen vaststellen. Hoe jouw post in het begin presteert, bepaalt de vervolgstappen voor jouw post op Instagram. Hieronder beschrijven we de 5 routes van het Instagram algoritme 2021.

Route 1: Likes en comments

Krijgt jouw posts binnen korte tijd al een mooi setje likes en comments van Instagrammers? Dan zal Instagram ervoor zorgen dat de betreffende post meer getoond wordt. Levert dit meer interactie op? Dan onderneemt Instagram de volgende stap, namelijk het tonen van jouw post aan de top van de Explore- en hashtagpagina’s voor mensen met dezelfde interesses. Dit is dus eigenlijk het beste wat je kunt bereiken via het Instagram algoritme.

Route 2: Shares in Stories

Wordt jouw post door anderen gedeeld in hun Stories? Dan krijg je meer bezoekers op je zakelijke account op Instagram. Levert dit vervolgens meer interactie op? Dan zorgt Instagram ervoor dat jouw post, net als bij veel likes en comments, wordt getoond in de top van de Explore- en hashtagpagina voor mensen met vergelijkbare interesses. Als jouw post in Stories wordt gedeeld, dan kan dit je dus uiteindelijk hetzelfde gevolg opleveren dan wanneer jouw post veel likes en comments krijgt.

Route 3: Saves

Het kan natuurlijk ook zijn dat jouw post vooral door mensen wordt opgeslagen, bijvoorbeeld omdat ze het later nog eens willen zien of dat ze de post zelf willen delen. Shares worden ook gespot door Instagram en dat betekent dat je ook in dit geval te maken krijgt met het Instagram algoritme van 2021. Komen de mensen die jouw post hebben opgeslagen terug naar jouw zakelijke account? Dan wordt dit door Instagram opgemerkt en wordt jouw post bovenaan de Explore- en hashtagpagina voor gelijkgestemden getoond. Wederom hetzelfde gevolg dus, maar een andere manier om het te bereiken

Route 4: Nog niet veel likes en comments – wel waardering

Krijgt jouw post niet direct een mooi setje likes en comments? Dan betekent dit niet dat mensen jouw post niet zien. Het kan zijn dat jouw post er wel voor zorgt dat mensen terugkeren naar je account voor meer. Deze ‘waardering’ wordt door Instagram gezien en dat levert je iets op. Je ziet het bezoekersaantal groeien en zo weet je dat je nog wat moet leren, namelijk hoe jij wél die likes en comments krijgt om goed gebruik te kunnen maken van het Instagram algoritme.

Route 5: Niet veel likes en comments

Helaas gebeurt het ook dat jouw post eigenlijk bijna geen likes en comments krijgt. Je posts worden niet opgeslagen, niet gedeeld en veel waardering is er ook al niet. Het Instagram algoritme gaat je in dit geval ook niet verder helpen. Het is vooral tijd om te gaan experimenteren en ontdekken, zodat je uiteindelijk posts plaatst die wel binnen één van de eerste drie meest succesvolle routes vallen.

Wij helpen je met een Instagram training

Lijkt het je maar niet te lukken om de aandacht van Instagram te trekken? Zorgen jouw posts – en de reacties daarom – niet voor een steuntje in de rug van Instagram? Dan is het tijd voor verbetering. Jij wilt posts die je wat opleveren, dus je wilt één van de eerste drie routes gaan bewandelen. Wij helpen je hier graag bij. Volg bij ons een Instagram training en je bereikt gegarandeerd meer succes met je Instagram posts.