Hoe ga jij om met de verschuiving naar online zakendoen?

Voor veel merken is e-commerce in de afgelopen jaren al een populaire methode geworden om inkomsten te genereren, maar door fysieke bedrijven werd deze methode doorgaans nog niet toegepast. Nu we gewend raken aan het ‘nieuwe normaal’ moeten veel bedrijven zich daarom aanpassen, om ervoor te zorgen dat de verkopen gewoon door blijven lopen. De snelle verschuiving naar online zakendoen zet bedrijven voor raadsels en uitdagingen. Hoe ga je hier goed mee om?
Er blijkt veel meer online te kunnen dan gedacht
Een deel van de Nederlandse ondernemers wilde eigenlijk nog niet aan het ‘online ondernemen’. Natuurlijk, iedereen wist wel dat internet steeds meer overneemt, maar dat betekent niet direct dat we allemaal haast moeten maken om eraan mee te doen. En toen kwam corona om de hoek kijken. Online zakendoen werd ineens een ‘moeten’ voor veel bedrijven om inkomsten te kunnen houden. Daarnaast moesten natuurlijk ook medewerkers zo veel mogelijk thuis werken.
Veel ondernemers hielden nog vast aan het idee dat hun bedrijf gewoon niet geschikt was voor online zakendoen. We leren nu uit de praktijk dat er veel meer online mogelijk is dan we vooraf hadden gedacht. Je hoeft geen mensen in je sportschool te hebben om inkomsten te hebben. Je kunt zelf in je sportschool gaan staan en online trainingen aanbieden. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld.
Een verschuiving naar contactloos winkelen
Voor veel bedrijven is het geen ‘willen’, maar een ‘moeten’. Dan kan er ineens veel meer dan gedacht. De meeste ondernemers zijn zich ondertussen wel bewust van de goede kans dat contactloos winkelen een blijvertje is. We moeten erop voorbereid zijn dat het fysieke winkelen niet meer zal worden zoals het voor ondernemers én consumenten gewoon was. Door deze verschuiving naar contactloos winkelen zullen e-commerce winkels in 2021 nog verder kunnen gedijen. Nu sociale platforms zoals Instagram en Facebook in-app-aankopen integreren, zullen de stappen die traditioneel nodig zijn om een gebruiker in een klant te veranderen, verkleinen. Lokale bedrijven kunnen hier zeker ook van profiteren.
Hoe pak je dat als lokaal bedrijf aan?
Voor lokale bedrijven is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Neem de tijd voor de nodige onderzoeken en volg onderstaande stappenplan:
- Bepaal je doelgroep(en)
- Stel de wensen en behoeften van de doelgroep(en) vast op basis van online aanbod
- Onderzoek en test diverse platforms om de juiste te vinden voor je nieuwe aanbod
- Verzamel contactgegevens van klanten voor snel contact wanneer nodig
- Meld je aan bij Instagram Shopping
- Meld je aan bij Facebook Shopping
- Koppel producten aan je social posts op Instagram en Facebook
Waar moet je verder nog rekening mee houden?
Het is een goed idee om retargeting advertenties in te zetten. Het grootste deel van je verkeer zal niet bij een eerste bezoek aan je website een aankoop doen. Door een retargeting strategie te implementeren zorg je ervoor dat je deze online bezoekers later vastlegt. Zo kun je je totale inkomsten effectief verhogen. Focus daarnaast vooral ook op de gebruikerservaring. Als je website of webwinkel traag is, niet responsive is, een onhandig betaalproces heeft of bijvoorbeeld geen goed verzend- en retourbeleid bevat, dan moet dit eerst worden opgelost. Het is belangrijk om online bezoekers een maximale gebruikerservaring te bieden. Elk ongemak aan de kant van de bezoeker kan de conversieratio verlagen.
Zet social media volop in
Alles verschuift naar online en dat betekent eigenlijk dat het een echte must is om actief te zijn op social media. De sociale kanalen helpen je om je bedrijf te laten groeien. Zij vormen namelijk dé weg naar je klanten toe. Ga niet zonder plan aan de slag met social media, maar zorg voor een goede social media strategie. Wij kunnen je hier uiteraard bij helpen. Neem gerust eens contact met ons op.