Hashtags gebruiken op Instagram: 5 praktische tips

Instagram wérkt voor bedrijven. Weet je hoe je jouw bereik sterk kunt vergroten? Juist, door gebruik te maken van de juiste hashtags. De hashtags spelen op geen enkel ander kanaal zo’n grote rol als op Instagram. Het is gewoon een must om goede hashtags aan je post te koppelen. Door dit te doen kun je je groep volgers relatief snel uitbreiden, waardoor je steeds meer resultaat uit Instagram kunt halen.

Gebruik deze tips voor hashtags op Instagram

Hashtags zijn onmisbaar op Instagram, maar een verkeerd gebruik van de hashtags kan je tegenwerken. Je wilt wel de juiste doelgroep bereiken en daarvoor is het nodig om ook de juiste hashtags in te zetten. Wij geven je graag 5 slimme tips voor het gebruik van hashtags op Instagram.

1. Kies voldoende hashtags per post

Heb je een mooie post gemaakt en gezorgd voor een goede begeleidende tekst? Dan is het tijd om de hashtags toe te voegen. Blijf jij steken op één of twee hashtags? Ga er dan nog even voor zitten. Hoe meer hashtags, hoe beter. Ga dus op zoek naar nieuwe, relevante hashtags. Vergeet ook niet even bij de trending hashtags te kijken om te ontdekken of er iets interessants voor je bij zit. Het advies luidt om 11 hashtags toe te voegen aan elke post. Dit is een gemiddelde dat wordt gezien als het meest succesvol. Als aanbevolen maximum geldt een aantal van 30. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat de hashtags relevant zijn.

2. Gebruik geen standaard rijtje hashtags

We zien het heel vaak gebeuren. Bedrijven die bij elke post precies hetzelfde rijtje hashtags plaatst. Wel zo makkelijk. Je stelt eenmalig een lijstje hashtags op en vervolgens plak je dit rijtje onder al je posts op Instagram. Tijdbesparend is het zeker, maar verstandig is het niet. Je bereikt juist een groter publiek door de hashtags af te stemmen op de specifieke posts. Ga dus per post op zoek naar unieke, relevante hashtags en laat het knip- en plakwerk achterwege. Het komt je niet ten goede.

3. Voeg hashtags toe aan je bio

Een belangrijke tip, vooral omdat deze optie vaak vergeten wordt. Als het goed is, heb je jouw Instagram bio goed verzorgd. Helaas zijn er door Instagram regels opgesteld met betrekking tot deze bio. Eén van deze regels is dat er maar één standaard hyperlink is toegestaan. Gelukkig kun je aanvullen met hashtags. Het toevoegen van interessante, relevante hashtags aan je Instagram bio zorgt ervoor dat mensen aangemoedigd worden om een gesprek te beginnen en ervaringen rond jouw merk te delen.

4. Plaats hashtags niet in een reactie

Veel bedrijven vonden het hinderlijk om veel hashtags onder een post te plaatsen. De ene partij vond het vooral rommelig, de andere partij vond het overkomen als een wanhopig zoeken naar volgers. Hierop werd een trucje bedacht dat best een tijdje heeft gewerkt, namelijk het toevoegen van hashtags in een reactie in plaats van in het bijschrift. Helaas heeft Instagram dit foefje opgemerkt, waardoor het nu niet meer voor je werkt. Instagram heeft onlangs aangekondigd dat het niet langer een goed idee is om hashtags in de reacties te plaatsen en dat het niet helpt bij je Instagram SEO, ofwel hoe mensen je vinden als ze naar bepaalde onderwerpen op het platform zoeken. Niet meer doen dus!

5. Vermijd verboden hashtags

Niet iedereen weet van het bestaan, maar er zijn verboden hashtags op Instagram. In een poging om de inhoud van het platform in overeenstemming te houden met de gebruiksvoorwaarden, verbiedt Instagram bepaalde hashtags. In bepaalde gevallen gaat het om een tijdelijk verbod, in andere gevallen om een permanent verbod. Gebruik je een verboden hashtag bij je post, dan wordt je hele post uit de zoekresultaten verwijderd, ook als de rest van je hashtags perfect is. Houd hier dus rekening mee. Weet je niet zeker of een hashtag gebruikt mag worden? Controleer het dan eerst.

Leer effectief hashtags gebruiken op Instagram

Hashtags spelen een zeer belangrijke rol op Instagram en het is voor het succes van je bedrijf op het platform belangrijk dat je er op de juiste manier mee omgaat. Je kunt bij ons een Instagram training volgen, waarbij je onder meer leert om effectief gebruik te maken van de hashtags op Instagram. Je bent van harte welkom.