Facebook gooit dagelijks 20.000 profielen weg

Facebook verwijdert elke dag opnieuw meer dan 20.000 accounts. Dit heeft niets te maken met ongepast taalgebruik of het plaatsen van onsmakelijke foto’s. Nee, we hebben het nu uitsluitend over de accounts van kinderen die Facebook-minderjarig zijn. Kinderen tot en met 12 jaar mogen niet op Facebook.

Bijna 40% is te jong!

Iedere dag weer maken kinderen profielen aan op Facebook, en iedere dag weer worden er 20.000 uitgevist die gewoonweg de jong zijn om op Facebook te komen. Bij het aanmaken van een profiel moet je natuurlijk je geboortedatum opgeven, en als blijkt dat je nog geen 13 bent kan je geen profiel aanmaken, maar er zijn er ontzettend veel die dan ‘2003’ aangeven in plaats van hun echte geboortejaar, bijvoorbeeld 2008. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna 40% van alle kinderen (onder de 18 jaar) op Facebook nog geen 13 jaar oud zijn, en dus de regels overtreden.

Waarom een minimale leeftijd?

Veel jonge kinderen vinden het pure pesterij dat Facebook geen kinderen onder de 13 jaar oud toelaat. Begrijpelijk, want Facebook is natuurlijk helemaal geweldig. Toch heeft Facebook deze grens zeker niet ingesteld om kinderen te pesten, maar juist om hen te beschermen. Facebook probeert het sociale netwerk vrij te houden van ongepaste ‘rommel’, maar met miljoenen gebruikers per uur valt dat niet mee. Foto’s van mishandelde dieren of mensen, opsporingsberichten met nare teksten, ruzies en scheldpartijen.. Het is gewoon niet allemaal tegen te houden, en kinderen zouden hier niet mee in aanraking mogen komen.

Het aantal te jonge kinderen groeit

Al bijna 40% van alle kinderen op Facebook is te jong om op Facebook te mogen zitten, en dit percentage wordt alleen maar groter. Zo worden er profielen van erg jonge kinderen aangemaakt met een valse geboortedatum waarop verder geen foto’s worden geplaatst, waardoor het lastig is om te zien of het om een klein kind gaat. Ouders worden ook makkelijker, waardoor zij ook vaak zelf een account voor een te jong kind aanmaken, zodat zij ook de inloggegevens in handen hebben. Tot slot krijgen kinderen steeds jonger een smartphone en maken zij zelf gemakkelijk een account aan, buiten het weten van de ouders om. Het jongste kind tot nu toe aangetroffen met een eigen profiel op Facebook was 6 jaar oud.

Facebook blijft verwijderen

Voor de kinderen is het niet leuk, maar Facebook gaat de leeftijd niet verlagen en blijft accounts van (vermoedelijk) te jonge kinderen verwijderen. Daarnaast geeft Facebook ook aan dat ouders het ook echt niet moeten toestaan. Het doet kinderen geen goed om op Facebook rond te hangen, vooral ook omdat de ‘veilige’ ooms en tantes (bijvoorbeeld) ook wel eens een vervelend plaatje delen om een dader of bijvoorbeeld de eigenaar van een dood dier op te sporen. Niet leuk!