Handleiding: WordPress handmatig installeren

Het handmatig installeren van WordPress is heel eenvoudig, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om automatisch te installeren, bijvoorbeeld met Installatron. Wil jij WordPress handmatig installeren? Dan kun je hiervoor de volgende praktische handleiding gebruiken. Je volgt hierbij de volgende 5 stappen:

1. Het downloaden van de nieuwste WordPress versie.
  2. Het aanmaken van de MySQL-database.
  3. Het instellen van de WP-config.php.
  4. Het van WordPress uploaden van bestanden naar de server.
  5. Het installeren van WordPress.

Het downloaden van WordPress

Wanneer je de nieuwste Nederlandstalige versie van WordPress wilt downloaden, dan kun je dit doen via http://nl.wordpress.org/. Eenmaal op deze webpagina kan je aan de rechterzijde een blauwe button vinden om de juiste WordPress versie te downloaden. Je krijgt dat altijd de nieuwste versie.

Het aanmaken van de MySQL-database

WordPress en de MySQL-database worden aan elkaar gekoppeld om belangrijke gegevens in de database op te slaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om reacties op content, berichten die je hebt ontvangen en de paginagegevens. Via je hostingprovider kan je middels het controlepaneel een MySQL-database aanmaken. In verreweg de meeste gevallen gaat het om het controlepaneel van DirectAdmin of Plesk. Dit voorbeeld is gebaseerd op DirectAdmin, daar deze het meest wordt gebruikt. Voor Plesk is de werkwijze soortgelijk. Je volgt drie stappen voor het aanmaken van een MySQL-database.

1. Aanmelden op DirectAdmin

Je start met het inloggen bij DirectAdmin door gebruik te maken van de inloggegevens die je hebt ontvangen van je hostingprovider. Na het inloggen kan je de domeinnaam aanklikken waarvoor je de MySQL-database wilt gaan aanmaken, dus de domeinnaam waarvoor je ook WordPress gaat installeren.

2. MySQL Management

In je persoonlijke DirectAdmin omgeving ga je naar ‘Your Account’ en vervolgens naar ‘MySQL Management’. Hierop krijg je een overzicht te zien van databases die al bestaan. Deze heb je niet nodig, want het is nodig om een nieuwe MySQL-database te creëren. Dit doe je door op de button ‘Create New Database’ te klikken. Je kunt vervolgens een naam voor in de database intikken, gevolgd door een gebruikersnaam. Deze mag je zelf bedenken. Tot slot kies je een wachtwoord. Belangrijk om te weten is dat je dit wachtwoord zelf niet meer nodig hebt, dus je hoeft het niet te noteren of te onthouden. Daarom is het verstandig om hier op ‘Random’ te klikken, zodat er automatisch een sterk wachtwoord wordt toegeschreven aan de database.

3. Het creëren van de MySQL-database

De laatste stap in deze fase is het daadwerkelijk creeren van de database. Dit doe je door op ‘Create’ te klikken als alles ingevuld is. Hierop krijg je een bevestigingsscherm te vinden met de melding dat het creëren van de MySQL-database is voltooid. Daarnaast zie je ook ter bevestiging de naam, gebruikersnaam en het bijbehorende (toegeschreven) wachtwoord. Deze gegevens moet je even noteren voor later in dit proces.

Het instellen van de WP-config.php

Een wp-config.php is een bestand dat wordt gebruikt om de My-SQL-database en WordPress daadwerkelijk worden gekoppeld aan elkaar. Onder de gedownloade bestanden kan je het volgende bestand vinden: wp-config-sample.php. ‘Sample’ heeft aan dat het hier om een voorbeeldbestand gaat. Het is nodig om deze naam te veranderen in het volgende: wp-config.php. Dit is het bestand waarin je de gegevens van het voorbeeld gaat vervangen door je eigen gegevens die je in de vorige stap hebt verkregen. Je ziet in het voorbeeldbestand de volgende zaken staan: database_name_here, username_here en password_here. Deze drie vermeldingen vervang je door je daadwerkelijke naam, gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kan je dit bestand opslaan. Met deze stap zijn de bestanden van WordPress klaar om naar de domeinnaam te worden geüploade.

Het van WordPress uploaden van bestanden naar de server

Je kunt nu beginnen met het uploaden van bestanden van WordPress via FTP, ofwel File Transfer Protocol. In de meeste gevallen heeft je hostingprovider je per mail de gegevens voor FTP doorgestuurd. Je hebt een zogenaamde FTP-client nodig om te kunnen inloggen. Je kunt hiervoor gratis gebruik maken van FTP-programma FileZilla. Houd na het openen van FileZilla de volgende stappen aan.

1. QuickConnect

Bovenaan de pagina zie je de optie om te verbinden met de server. Om deze verbinding tot stand te brengen maak je gebruik van de FTP-gegevens die je van je hostingprovider hebt gekregen. Mocht je deze niet hebben ontvangen, dan is het nodig om hierover even te informeren bij je hostingprovider. Je kunt de host (de server), de gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord invullen. In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om ‘Port’ ook in te vullen. Je kunt nu op ‘QuickConnect’ klikken om in de zogenaamde ‘root’ terecht te komen van jouw eigen hostingpakket.

2. Domein kiezen

Nu ga je aangeven voor welk domein je WordPress wil gaan installeren. Dit doe je door op de map ‘Domain’ te klikken en vervolgens op de betreffende domeinnaam. Hieronder zie je een map verschijnen met de naam ‘Public_html’ of ‘Httpdocs’. Het kan zijn dat je aan het begin geen map ziet waar ‘Domein’ op aangegeven staat. In dit geval zie je direct één van deze twee namen verschijnen, omdat je direct al in de juiste map bent begonnen voor de betreffende domeinnaam.

3. Uploaden

Wanneer je in ‘Public_html’ of in ‘Httpdocs’ zit, dan kan je beginnen met het uploaden van WordPress bestanden. Hiervoor open je de map ‘WordPress’ op je computer, selecteer je alle bestanden en sleep je deze naar de juiste folder in FileZilla. Hierop zie je onderin dat het FTP-programma bezig is met het uploaden van de bestanden. Wacht geduldig tot dit proces is afgerond voordat je aan de volgende, laatste stap begint.

Het installeren van WordPress

Als je naar de domeinnaam gaat waarvoor je het proces hebt doorlopen, dan zie je hier nu een installatiescherm van WordPress verschijnen. In dit scherm moet je de volgende gegevens invullen:

• De websitenaam.
  • De gebruikersnaam waarmee je later in WordPress wilt inloggen.
  • Het wachtwoord in tweevoud.
  • Je eigen mailadres.

Vervolgens zie je onderaan het installatiescherm de mogelijkheid om ‘Privacy’ aan te vinken. Dit is de toestemming die je geeft aan zoekmachines om je website te gaan indexeren in de toekomst. Als je goed gevonden wilt worden via zoekmachines, dan is het belangrijk om het vakje aan te vinken. Je hebt nu alles ingevuld en kan op ‘WordPress Installeren’ klikken.

Klaar om te bloggen!

Je bent nu klaar met het handmatig installeren van WordPress. Dit betekent dat je aan de slag kunt met de website door gebruik te maken van WordPress. Hierdoor ga je in je browser naar je eigen domeinnaam, aangevuld met wp-admin, dus: (domein).nl/wp-admin/. Je kunt nu inloggen met de gegevens die je bij het installeren hebt opgegeven, en je bent klaar om te gaan!