20 vragen die je helpen je buyer persona te ontwikkelen

Het ontwikkelen van een buyer persona voor je bedrijf is belangrijk. Door dit te doen heb je een optimaal inzicht in wie jouw ideale klant is, waardoor je ook goed weet welke kant jouw pijlen op gericht moeten staan. Jij wilt met jouw marketing, zoals contentmarketing, de juiste personen aanspreken. Om dit te kunnen doen is het belangrijk om te weten wie jij precies aan wilt spreken. Daarvoor ontwikkel je een buyer persona.

Wat wil jij weten van jouw klanten?

De beste manier om een goede buyer persona te ontwikkelen is om je bestaande klanten beter te leren kennen. Je hebt aan hen verkocht, zij zijn tevreden en dus zijn zij als het ware jouw buyer persona. Door hen vragen te stellen kun je een optimaal buyer persona profiel ontwikkelen. Welke vragen stel je dan aan hen om de juiste informatie voor dit profiel te verzamelen? Wij geven je inzicht in 20 vragen die hierbij erg nuttig zijn.

Functievragen

Op de eerste plaats wil je meer weten over de functie van je klant en de inhoud daarvan. Je kunt dan denken aan het stellen van de volgende vragen:

1. Wat is jouw specifieke functie?

2. Hoe ziet een typische werkdag er voor jouw uit?

3. Welke vaardigheden gebruik je in je dagelijkse werk?

4. Welke tools gebruik je voor je werk?

5. Op welk vlak ligt je breedste kennis?

6. Welke functies bevinden zich boven / onder jou?

Bedrijfsvragen

Je wilt weten in wat voor omgeving jouw klant zich precies bevindt. Het ene bedrijf is immers het andere niet. Mensen die in kleine bedrijven werken functioneren anders dan mensen die in grote bedrijven werken, bijvoorbeeld. Stel de volgende vragen:

7. In welke sector is het bedrijf waarvoor je werkt actief?

8. Hoe groot is dit bedrijf? (aantal medewerkers / omzet)

Doelvragen

Het is belangrijk om meer inzicht te krijgen in de specifieke rol van je klant binnen het bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. Je kunt hierover de volgende vragen stellen:

9. Welke verantwoordelijkheden draag jij binnen je functie?

10. Wanneer ben je succesvol in jouw functie?

11. Wat zijn de grootste uitdagingen in je functie?

Kennisvragen

Jouw klant heeft bepaalde kennis, maar die kennis komt natuurlijk ergens vandaan. Het is goed om te weten waar deze kennis en expertise precies vandaan komen. Je kunt hierover de volgende vragen stellen:

12. Hoe kom jij aan nieuwe informatie voor je werk?

13. Welke blogs of publicaties lees je?

14. Van welke sociale netwerken maak je gebruik?

Achtergrondvragen

Natuurlijk is het belangrijk om wat meer te weten te komen over de achtergrond van je klant. Je kunt de volgende vragen stellen om wat meer inzicht te krijgen in het leven van je klant:

15. Kun je je loopbaan beschrijven?

16. Welke opleidingen heb je gevolgd?

17. Hoe ziet je persoonlijke leven eruit? (partner, kinderen, woonplaats)

Winkelvragen

Het is goed om te weten wat de winkelvoorkeuren van jouw klant zijn, zodat je je aanpak hier goed op aan kunt passen vanuit je buyer persona. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

18. Hoe communiceer jij het liefst met leveranciers?

19. Wat is je meest recente aankoop en hoe heb je deze aankoop gedaan?

De belangrijkste vraag

Last but not least.. De belangrijkste vraag die je kunt stellen na vrijwel iedere bovenstaande vraag is:

20. Waarom?

Door goed door te vragen krijg je vaak veel meer informatie dan wanneer je gewoon de ‘oppervlakkige’ antwoorden noteert. Vraag door en je krijgt een zee van informatie voor het ontwikkelen van je buyer persona.

Een profiel voor contentmarketing ontwikkelen

Als jij het maximale uit contentmarketing wilt halen, dan kun je niet zonder een buyer persona. In al je communicatie wil je optimaal rekening houden met naar wie je communiceert. Alleen dit leidt tot de beste prestaties van contentmarketing. Wil jij het maximale uit jouw contentmarketing activiteiten halen? Volg dan eens een contentmarketing training bij ons!