Hoe zit het met de btw op e-books?

E-books publiceren en verkopen. Steeds meer ondernemers kiezen ervoor, van grote bedrijven tot ZZP’ers. Het publiceren en aanbieden van een e-book is dan ook een perfecte manier om meer naamsbekendheid te verkrijgen, om meer inkomsten te genereren, om jezelf neer te zetten als dé expert in jouw vakgebied. Je kunt e-books op verschillende manieren verkopen. Je kunt dit bijvoorbeeld zelfstandig doen, maar ook via een platform of door gebruik te maken van de naam van en grote partij, zoals Bol.com. Het is vooral ook goed om te kijken wat voor jou financieel het meest voordelig is.

Diverse opties om je e-book te verkopen

Je kunt e-books op verschillende manieren aan de man brengen. Op de eerste plaats kun je dit geheel zelfstandig doen. Je publiceert een e-book en biedt het vervolgens zelf aan op je website, in je webwinkel of bijvoorbeeld op social media. Wanneer je dit zo doet, dan is de hele winst uiteraard voor jou. Je kunt je e-book ook verkopen via een grote, bekende partij. We noemden net Bol.com al even, maar ook Amazon is hier een voorbeeld van.

 

 

In dit geval moet je royalty’s betalen, zoals ook het geval is wanneer je via een uitgeverij publiceert. In bepaalde gevallen, zoals bij de grote merken, moet je meer dan 40 procent aan royalty’s afstaan. Het is ook mogelijk om te publiceren en aan te bieden via een platform. Hier betaal je vaak een vaste prijs per maand, waarna je de inkomsten van je e-book zelf kunt houden.

E-book auteurs verdienen iets meer

Het is zo dat de btw in 2020 veranderd is, waardoor auteurs iets meer verdienen op hun e-books dan voorheen. Vóór 1 januari 2020 moest er 21 procent btw worden berekend op een e-book. Per 1 januari 2020 is dit aangepast naar 9 procent. De meeste e-book auteurs hebben de tarieven voor de consument gelijk gehouden, waardoor zij zelf iets meer verdienen op hun e-book. Ga je het e-book helemaal zelfstandig uitgeven? Dan moet er dus 9 procent btw berekend worden.

Je e-book aanbieden op een platform

Wil je niet zelfstandig uitgeven, maar wil je ook geen grote bedragen kwijtraken omdat je 40 procent (of meer) aan royalty’s moet betalen? Dan is het een goede optie om je e-book aan te bieden op een platform. Het belangrijkste voordeel hiervan is wel dat je voor het gebruik van het platform een vaste prijs betaalt.

Vervolgens kun je het totale publiek van het platform bereiken, waardoor je direct veel mensen aan kunt spreken. Heb je de maandelijkse kosten voldaan? Dan zijn alle overige inkomsten van je e-book(s) voor jou. Zo houd je zelf goede grip op je inkomsten.

Welk platform is aan te bevelen?

Er zijn meerdere platforms voor het aanbieden van e-books en online trainingen. Het is belangrijk om je er goed bewust van te zijn dat alle platforms anders werken. Let goed op of consumenten de mogelijkheid hebben om met iDEAL te betalen en check ook welke ontwerpopties je hebt. Wij kunnen je Skillba zeker aanraden. Neem gerust vrijblijvend een kijkje en ontdek de mogelijkheden.