Belastingaangifte ondernemers: start er tijdig mee!

De belastingaangifte is voor ondernemers vaak een noodzakelijk kwaad. Sterker nog, een groot deel van de mensen die de ambitie hebben zelf te gaan ondernemen zien het doen van de belastingaangifte als een jaarlijkse barrière. Starters worden afgeschrikt door de administratie, opstellen van een jaarrekening en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Het is dan ook zo dat je als ondernemer zelf verantwoordelijk bent voor het afdragen van de belastingen. Gelukkig zijn er volop forums met tips en ondersteuning.

Verschillende soorten belastingen

Ondernemers moeten meerdere soorten belasting betalen. In Nederland kennen we vooral veel zzp’ers. Dit zijn er inmiddels meer dan 1 miljoen. Zij moeten inkomstenbelastingaangifte en btw-aangifte doen voor het betalen van inkomstenbelasting en omzetbelasting. Hierbij komt de omzetbelasting elk kwartaal terug en de inkomstenbelasting eens per jaar.

Juist omdat veel ondernemers opzien tegen het doen van de belastingaangiften worden deze vaak uitgesteld. Dit terwijl het juist aan te raden is om er tijdig mee te beginnen. Op het administratieforum kun je veel tips vinden over het doen van je administratie.

Aangifte voor ondernemers is verplicht

Ondernemers zijn in Nederland verplicht om belastingaangifte te doen. Dit staat zo in de wet vermeld. Het berekenen van de belastingaangifte is dan ook geen keuze, maar een verplichting. Voor ondernemers geldt dat de belastingaangifte digitaal dient te worden doorgegeven. Dit betekent dat alles volledig online kan worden afgehandeld, in de beveiligde omgeving van de belastingdienst.

Tip: Ga naar Mijn Belastingdienst voor de jaarlijkse aangiftesoftware

Het is niet nodig om alle administratie in de online omgeving te verwerken. Je hoeft alleen de totalen aan te geven. Wel is het zo dat je de bewijzen van die totalen, dus onder meer je facturen (inkomsten en uitgaven) dient te bewaren voor het geval er een belastingcontrole plaatsvindt.

Wanneer moet de belastingaangifte worden verstuurd?

De belastingdienst laat jou als ondernemer weten wanneer het tijd is om belastingaangifte te doen. Per bedrijf kunnen de tijdvakken verschillen. Diverse factoren hebben hier namelijk invloed op, zoals de eigen voorkeur, de geschiedenis van de ondernemer en het te betalen bedrag. Voor de omzetbelasting is een aangifte per kwartaal het meest gebruikelijk. De data zijn:

  • Kwartaal 1: indienen en betalen vóór 30 april
  • Kwartaal 2: indienen en betalen vóór 31 juli
  • Kwartaal 3: indienen en betalen vóór 31 oktober
  • Kwartaal 4: indienen en betalen vóór 31 januari

Voor de inkomstenbelasting is het gebruikelijk om eens per jaar aangifte te doen, uiterlijk vóór eind april. Het is wel mogelijk om omzetbelasting en inkomstenbelasting op maandelijkse basis aan te geven bij de belastingdienst. Bespreek de mogelijkheden met een specialist.

Belastingaangifte is nu een stuk sneller dan voorheen

Tegenwoordig kan de belastingaangifte in een mum van tijd gedaan zijn. In het verleden was dat wel anders. Dan moesten ondernemers er niet van staan te kijken dat zij er een hele werkdag voor moesten reserveren. In deze tijd zijn er zo veel boekhoudprogramma’s die alles eenvoudig registreren dat het doen van de aangifte zelf helemaal niet meer zo veel tijd hoeft te kosten.

Een boekhouder biedt diverse voordelen

Veel ondernemers, waaronder vooral ook zzp’ers, kunnen in de basis prima zelf de aangifte doen. Echter, zij hebben onvoldoende kennis van diverse belastingvoordelen om optimaal te profiteren. Voor zzp’ers is het allemaal wel iets makkelijker dan voor grotere ondernemingen. Zo is het opstellen van een jaarrekening voor bedrijven verplicht, maar voor zzp’ers niet. Toch komt er nog heel wat kijken bij de aangiften. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om het uit te besteden. Een boekhouder biedt dan ook diverse voordelen:

  • Optimaal inzicht in afschrijvingen van bedrijfsmiddelen
  • Volledig op de hoogte van alle soorten belastingaangiften
  • Goede kennis van alle aftrekposten die relevant zijn
  • Verstand van zaken m.b.t. eventuele bijtelling van een bedrijfswagen

Tips voor startende zzp’ers

Als startende ondernemer krijg je veel voordelen van de overheid. Maak hier optimaal gebruik van. In deze video laat RTLZ je zien welke dat zijn!

Wacht niet tot het laatste moment met je belastingaangifte

Het is altijd aan te raden om tijdig te starten met de belastingaangifte en de belasting op tijd te betalen. Besteed je het uit? Dan is het belangrijk om alle nodige administratie tijdig aan te leveren aan de betreffende boekhouder of accountant. Uitstellen mag eigenlijk geen optie zijn, vooral omdat de risico’s bestaan dat het dan niet op tijd lukt. Hier kun je in het slechtste geval een boete voor krijgen. Kies er daarom altijd voor om tijdig te beginnen met je belastingaangifte voor ondernemers.