Bevrijdingsdag (5 mei): een vrije dag of niet?

Ieder jaar vieren we op 5 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei 1945 werd Nederland officieel bevrijd van de Duitse bezetting, Vijf mei wordt ook wel de ‘Dag van de vrijheid’ genoemd. Eens in de 5 jaar is Bevrijdingsdag een nationale feestdag, maar is het ook een verplichte officiële vrije dag voor werknemers? Het antwoord: nee.

Bevrijdingsdag vrij?

Je hebt niet standaard vrij op Bevrijdingsdag. De regering heeft besloten dat het wel een nationale feestdag is, maar dat iedere werkgever zelf mag beslissen of hij zijn personeel een vrije dag geeft. In veel CAO’s zijn afspraken gemaakt over of je wel of niet moet werken op 5 mei. Dit is per bedrijfstak verschillend.

Zijn ZZP’ers vrij op 5 mei?

Helaas, ZZP’ers zijn nooit standaard vrij. Als zelfstandig ondernemer wil je eigenlijk ook nooit vrij zijn, want er ligt altijd werk en klanten verwachten dat je altijd bereikbaar bent. Er zullen echter wel ondernemers zijn die even een middagje rustig aandoen met LinkedIn en Twitter of hun acquisitie even stoppen. ZZP’ers zijn niet aangesloten bij een CAO (en gelukkig maar!) dus ze mogen zelf bepalen of ze vrij nemen of niet.

Officiële nationale feestdag

Er zijn in Nederland twee officiële nationale feestdagen. Dit zijn Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). In veel cao’s is bepaald dat je eens per vijf jaar vrij bent op Bevrijdingsdag. Dit is echter niet standaard zo. Op de site van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden.

Bevrijdingsfestivals

Om de vrijheid te vieren worden er door het hele land bevrijdingsfestivals georganiseerd. Vaak zijn deze gratis te bezoeken, maar sommige evenementen zijn uitgegroeid tot complete festivals. Zin in een feestje? Bezoek dan zeker de bevrijdingsfestivals in: Zwolle, Groningen, Den Haag, Vlissingen, Haarlem, Wageningen, Amsterdam en Assen. Daar vind je dit jaar de beste artiesten.

Dodenherdenking

In de avond voor Bevrijdingsdag herdenken we allen die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Bij veel begraafplaatsen en monumenten wordt rond 20u twee minuten stilte in acht genomen. Vroeger was dodenherdenking maar één minuut stilte, maar dit is de laatste jaren aangepast naar twee minuten stilte. Advies van Rijkswaterstaat: stop niet op de vluchtstrook, maar zoek een parkeerplaats op.