Hoe scherm je een Facebook evenement af?

Het moest zo’n mooi feest worden voor de inmiddels 16-jarige Merthe uit Haren. Om haar sweet sixteen party te geven maakte ze via Facebook een evenement aan. Normaal gesproken melden vrienden zich vervolgens aan en is er niets aan de hand. Echter het feestje werd door een aantal grappenmakers opgepakt en al snel hadden 30.000 mensen zich aangemeld voor het feestje en kreeg het de titel: Project X.
Project x facebook feest

Wat had Merthe kunnen doen?

Natuurlijk had zij niet verwacht dat er ruim 15.000 personen naar haar feestje zouden komen en dat er rellen zouden uitbreken, maar was er een mogelijkheid om het te voorkomen? Bij het aanmaken van een Facebook Evenement kun je kiezen uit drie opties: Openbaar, Alleen vrienden of Genodigden. Op die manier heb je dus zelf in de hand wie jouw evenement kan zien. Merthe had toen ze het evenement aanmaakte gekozen voor de optie openbaar.

In onderstaande video laat ik je zien hoe je een evenement kunt afschermen.


Project X haren

Project X Haren

De naam Project X komt van de gelijknamige film ‘Project X’ uit 2012. Hierin organiseren een groep vrienden een feestje terwijl hun ouder weg zijn en vervolgens komen er enkele duizenden mensen op de uitnodiging af. Met als gevolg dat het een grote chaos wordt net als in Haren. Op Twitter werd er veel gesproken over het feestje dat er niet was. De hele dag was #Haren trending topic in Nederland en soms ook internationaal. Vanuit het buitenland kwamen er veel reacties van mensen die zich afvroegen waarom er rellen zijn en wat het doel was.

RTV Noord deed live verslag van het ‘Facebook feestje’

Tijdens de avond was RTV Noord de enige zender die live verslag deed van het ‘feestje’. De term feestje is echter niet het juiste woord om te gebruiken, het waren rellen tegen de politie. De aanwezigen stonden graag voor de camera en daarom liep de verslaggever van RTV Noord alleen rond met een microfoon. De term oorlogsgebied is vaak genoemd en als ik de foto’s en beelden bekijk, dan kan ik ook niets anders conculderen.

Opletten met Facebook Evenementen

Let dus goed op als je een evenement organiseert via Facebook, want door de kracht en snelheid van social media / Facebook kan jouw evenement ook zo ’trending topic’ worden!