Hoe kun je AI foto’s onderscheiden van echte foto’s?

We komen tegenwoordig overal AI-foto’s tegen. Vooral op social media zien we veel foto’s voorbij komen die met een bepaalde AI-tool zijn gecreëerd. Met diverse AI-tools, waaronder ChatGPT, kun je beelden genereren op basis van jouw beschrijving. Hoe beter deze beschrijving is, hoe beter de foto wordt. Dit maakt het steeds lastiger om AI-foto’s te onderscheiden van echte foto’s.

Zo zie je het verschil tussen AI-foto’s en echte foto’s

Steeds meer bedrijven maken ook gebruik van een AI-tool voor het creëren van fotomateriaal, bijvoorbeeld voor de zakelijke website, voor de blogs of voor bij de social media posts. Juist omdat de AI-foto’s steeds moeilijker te herkennen zijn, zijn de foto’s van de tool vaak veelzijdig te gebruiken. Hier komt nog bij dat de AI-tools dagelijks beter worden, en de foto’s dus ook. Op dit moment zijn de AI-foto’s vaak nog wel te onderscheiden van echte foto’s, zeker als je goed kijkt. Wij geven je inzicht in een paar punten om op te letten om vast te stellen of het gaat om een AI-foto of een echte foto.

1. Aandacht voor de details

Door goed naar de details te kijken kun je vaak dingen vinden in een AI-foto die niet volledig kloppen. Zo zien we vaak dat vingers van mensen net te lang zijn of dat de vingers geen nagels hebben, maar we zien ook kleine afwijkingen in objecten die op de achtergrond worden getoond. Denk aan schilderijen met een onvolledige lijst of aan een schaal fruit met een onlogische vorm. Soms zijn het enkel kleine details die je vertellen dat de foto niet echt is.

2. Zichtbare herhaling in de foto

AI-tools kunnen een herhaling op de foto laten zien die je in het echte leven logischerwijs niet zou zien. Hierbij kun je denken aan meerdere wolken in de lucht die precies dezelfde vorm hebben of meerdere boeken op een boekenplank die precies dezelfde uitstraling hebben. AI kent veel patronen en texturen, maar past deze soms overmatig toe, waardoor er herhaling op de foto ontstaat. Zie je iets ‘dubbel’ wat redelijkerwijs in het echte leven niet voor zou komen? Dan is het waarschijnlijk een AI-foto.

3. Onlogische schaduwen

Schaduwen zijn erg lastig voor AI-tools als ChatGPT. Soms klopt het object of de persoon wel, maar de schaduw niet. De schaduw kan onvolledig zijn, bijvoorbeeld. In andere foto’s kun je zien dat de schaduwen niet allemaal aan dezelfde kant van objecten of personen vallen, wat logischerwijs wel zo zou moeten zijn. AI-tools hebben (nog) moeite met het goed krijgen van de richting en de intensiteit van schaduwen, dus ook hierin kun je vaak aanwijzingen vinden.

4. Gezichten van personen

De laatste tijd zien we sterke verbeteringen in de gezichten van personen die op AI-foto’s te zien zijn. Het is dan ook niet meer altijd aan een gezicht op zich te zien of het om een echt persoon gaat of om een persoon die door AI is gegenereerd. Wel kun je vaak aan kleine details in het gezicht zien dat er iets niet klopt. Let goed op asymmetrie in het gezicht, op vreemde huidveranderingen of vreemde gezichtsuitdrukkingen.

5. Fouten in tekst op de foto

AI-tools zijn over het algemeen nog niet goed met tekst op een foto. Denk aan tekst op een reclamebord op de achtergrond. Wil je zelf een AI-foto met tekst laten genereren door een AI-tool? Dan geef je de tekst letterlijk op aan de AI, en toch gaat het mis. Op dit moment lijken AI-tools, zoals ChatGPT, nog niet in staat te zijn om tekst over te nemen in foto’s, zelfs niet als je het letter voor letter voorkauwt. Zie je dus een foto met tekst en twijfel je of de foto echt is? Focus dan op de tekst. Dit kan je veel vertellen.

6. Als de foto te mooi lijkt om waar te zijn…

Er verschijnen soms prachtige foto’s op social media, bijvoorbeeld van dieren die iets bijzonders doen of in een unieke houding staan. Natuurlijk bestaan dit soort foto’s, maar soms lijken ze té perfect. Wanneer een foto té perfect lijkt, dan is het waarschijnlijk een AI-foto. We zeggen vaak dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn dat dit meestal ook het geval is. Dit gaat zeker ook op voor AI-foto’s.

7. Check de bron van de foto

Eerlijk is eerlijk. AI wordt steeds beter in het genereren van foto’s die gewoon niet meer van echte foto’s te onderscheiden zijn. De enige optie die je dan nog hebt om zekerheid te krijgen is het checken van de bron. Vaak is een foto al meerdere malen gedeeld en is de bron komen te vervallen. Probeer dan de eerste publicatie te vinden om de bron te checken of benader de persoon die de foto gedeeld heeft en vraag om meer informatie over de bron.

Wil je zelf foto’s genereren met een AI-tool?

Natuurlijk kun je zelf ook prachtige foto’s genereren met een AI-tool, zoals ChatGPT. Om de beste resultaten te krijgen is het belangrijk om je prompt, ook wel je opdracht, zo gedetailleerd mogelijk te maken. Omschrijf niet alleen precies wat je op de foto wilt zien, maar beschrijf ook de sfeer die de foto op moet wekken. Hoe meer details je geeft, hoe beter de AI-foto zal zijn. Wil jij leren hoe je het beste uit AI-tools als ChatGPT haalt? Volg dan eens een artificial intelligence training bij ons!