5 tips om effectiever om te gaan met social media

We besteden veel tijd aan social media. We zien dat particulieren, dus de doelgroepen van bedrijven, steeds meer uren aan het scrollen zijn op de sociale kanalen. Hier komt vanzelfsprekend bij dat bedrijven ook meer tijd moeten investeren in hun activiteiten op social media. Er moet meer aandacht worden besteed aan het zichtbaar blijven op de sociale kanalen. Dat betekent dat er meer tijd in moet worden gestoken, maar deze tijd is niet altijd bij ieder bedrijf beschikbaar. Vaak is het dan ook wenselijk om effectiever met social media om te gaan.

Zo bespaar je tijd op de social media activiteiten

Als je effectiever met social media omgaat, dan bereik je meer in minder tijd. Dat is het doel. Leuk, maar hoe bereik je dat doel? Veel bedrijven weten eigenlijk niet goed wat er nodig is om tijd te besparen op de social media activiteiten zonder dat er ook impact verloren gaat. Wij geven je graag 5 tips om effectiever met social media om te gaan en zo tijd te besparen zonder aan impact te verliezen.

1. Weet wie jouw publiek is

Een eerste belangrijkste stap is het ontwikkelen van een buyer persona. Het is belangrijk om precies te weten wie jouw doelgroep is. Aan wie verkoop jij? Wie wil jij bereiken via social media? Als je precies weet wie jouw ideale klant is, dan is het makkelijker om je posts hierop in te richten. Je hoeft niet meer na te denken over toon, sfeer en aanspreekvorm als je weet wie je tegenover je hebt. Wanneer je weet wie er spreekwoordelijk tegenover je zit, dan kost het je minder tijd om steeds de juiste manier van aanspreken te vinden.

2. Stel een effectief social media plan op

Alles werkt beter dan er een plan is. Doe je zomaar iets? Dan kun je erop rekenen dat je ergens erg lang mee bezig bent zonder het beoogde effect te bereiken. Zonde van je inzet en zonde van je tijd. Neem even de tijd om een effectief social media plan op te stellen en je hebt altijd een strategie voorhanden om naar te handelen. Sociale kanalen kosten je altijd meer tijd als je geen strategisch plan gebruikt.

3. Automatiseer je posts op social media

Je kunt natuurlijk elke dag op al je accounts inloggen om unieke posts te schrijven en te delen. Dit kost je veel tijd en die tijd kun je deels besparen door te automatiseren. Er zijn tegenwoordig veel verschillende automatiseringstools waarmee je social media posts in kunt plannen. Je kunt meerdere posts in één keer schrijven en gewoon inplannen om op latere momenten te posten. Dit gaat volledig automatisch, waardoor je niet steeds tijd hoeft te reserveren voor het plaatsen van één post.

4. Bespreek je bereikbaarheid

Grotere bedrijven hebben tegenwoordig vaak een social media team. Deze bedrijven zijn via social media eigenlijk altijd bereikbaar. Toch geldt dit voor kleinere bedrijven vaak niet. Voorkom dat mensen wel van jou verwachten dat je altijd binnen een half uur antwoord geeft. Dit verplicht jou namelijk om elk half uur te checken of je iets moet beantwoorden. Dat kost veel tijd. Beter is het om op je accounts duidelijk aan te geven wanneer je bereikbaar bent via social media. Als je hier duidelijk over bent, dan kun je zelf ook makkelijker omgaan met de reservering van tijd voor het beantwoorden van zaken.

5. Overweeg om iets uit te besteden

Het gebruik van social media neemt toe en dit dwingt bedrijven ertoe om meer tijd in social media te steken. Niet elk bedrijf heeft deze optie. Je kunt dan overwegen om je social media activiteiten geheel of gedeeltelijk uit te besteden. Kost het je bijvoorbeeld veel tijd om dagelijks te posten? Dan kun je deze taak ook aan een ander overlaten. Zo blijf je wel actief, maar hoef je er zelf geen tijd in te investeren. Uiteraard kunnen wij je posts voor je schrijven én plaatsen als je dat wilt.

Zelf effectiever omgaan met social media

Sociale media activiteiten uitbesteden is een optie, maar je kunt ook belangrijke redenen hebben om deze zelf uit te voeren. Dan wil je dit natuurlijk zo effectief mogelijk doen. Wij helpen je hier graag bij. Wij bieden diverse social media trainingen die je kunt volgen om het maximale uit social media te halen. Wil je toch liever jouw social media uitbesteden? Dan staan wij natuurlijk ook voor je klaar.