Zit er weer een nieuwe social media site aan te komen?

Een akkefietje op (of door) een social media site zorgt voor heel wat opschudding. Er wordt zelfs al genoemd dat er een nieuwe social media site zal worden opgezet om met zwaar geschut de concurrentiestrijd aan te gaan.

Wikileaks is op oorlogspad

Wikileaks staat bekend als klokkenluiderswebsite. Deze website staat bekend om de vaak nogal sterke mening over anderen, en nu heeft de website de pijlen gericht op Twitter. De aanval werd door Wikileaks ingezet na het verplichte verdwijnen van het Twitter account van Milo Yiannoloulos.

Meerdere accounts werden verwijderd

Twitter heeft vorige week meerdere accounts verwijderd van het sociale netwerk. Twitter is een netwerk waar veel aandacht wordt besteed aan het tegengaan van ‘verkeerd gedrag’ op de sociale netwerksite. Leslie Jones, actrice die te zien is in de nieuwe film Ghostbusters, werd door bepaalde personen gediscrimineerd en beledigd op Twitter. Hierop besloot Twitter om deze personen te verwijderen van het netwerk, vanwege beledigende en racistische uitspraken. Eén van deze verwijderde personen is Milo Yiannopoulos, een bekende Amerikaanse conservatieveling.

Censureren of niet?

Twitter censureert. Daar is geen twijfel over mogelijk. Toch vindt het grootste deel van de mensen met een Twitter account dit juist prettig. Niemand zit te wachten op vervelend of ronduit kwetsend gedrag op Twitter. Toch kan Wikileaks zich hier niet in vinden en de website gaat vierkant achter Yiannopoulos staan. De website is van mening dat het eens afgelopen moet zijn met het censureren. ‘We leven in 2016. Deal with it!’

Harde uitspraken

Wikileaks heeft de aanval echt ingezet op Twitter. Zo heeft Wikileaks naar buiten gebracht dat het Twitter beleid ziet als ‘de Grote Zuivering’ die aan het einde van de jaren ’30 werd uitgevoerd onder leiding van Stalin, en waarbij er veel moorden plaatsvonden op politieke tegenstanders. Daarnaast vermeld Wikileaks dat de website zelf, en de mensen die achter de website staan, door de ‘middeleeuwse gerechtigheid’ van Twitter bedreigd worden. Wikileaks heeft dan ook aangegeven dat ze er meer dan genoeg van hebben en dat zij een eigen social media site op willen zetten om met Twitter te gaan concurreren.

Geen zorgen om Twitter

Er zijn er maar weinig die geloven dat de strijd van Wikileaks echte schade zal toebrengen aan Twitter. Daarnaast wordt er ook getwijfeld aan het statement dat er een nieuwe social media site zal worden gestart. Uiteindelijk vindt het grootste deel van de Twitter gebruikers dat Twitter in deze zaak, met het verwijderen van de betreffende accounts, volledig in het recht stond. Wat vind jij?