Steeds meer werknemers willen hybride werken

Hybride werken komt voor in meerdere vormen tevoorschijn op de werkvloer. De vorm die nu steeds meer aandacht krijgt, is het hybride werken waarbij werknemers deels op kantoor werken en deels op afstand. In de meeste gevallen betekent dit dat de werknemers een deel van de tijd vanuit huis werken. Bedrijven worden steeds flexibeler en kunnen er eigenlijk niet langer onderuit om ook aandacht te besteden aan hybride werken.

De coronapandemie heeft ons laten zien dat we thuis veel meer kunnen dan vooraf werd gedacht. Dit wordt dan ook gezien als de belangrijkste oorzaak van de trend van deze vorm van hybride werken. Het is echter van belang dat de thuiswerkplek alle juiste faciliteiten heeft om een dergelijke dag effectief te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld als een rustige plek, ruim bureau met goede bureaustoel, en snel internet.

Willen we wel terug naar kantoor?

Tijdens de coronapandemie hebben velen van ons kunnen ‘proeven’ van het thuiswerken. Smaakt het naar meer? Daar zijn de meningen over verdeeld. Een deel van de Nederlandse werknemers vindt het heerlijk om weer gewoon naar kantoor te gaan en niet meer te hoeven puzzelen hoe alles geregeld moet worden met de kinderen tijdens werktijd.

Een ander deel van de Nederlandse werknemers heeft ontdekt dat het thuiswerken veel voordelen biedt en wil eigenlijk niet meer terug naar kantoor. Toch ziet het grootste deel de meeste voordelen in een mix van zowel op kantoor als thuis werken; een hybride vorm dus.

Hybride werkmodel is aantrekkelijk

Slack, een cloud-gebaseerde oplossing om samenwerkingen via chatgesprekken te bevorderen, heeft onderzoek gedaan naar waarom het hybride werkmodel nu zo aantrekkelijk is voor veel werknemers. De flexibiliteit blijkt voor velen het belangrijkste voordeel te zijn. Een flexibele werkregeling zorgt voor een betere controle over de werkschema’s. Hierdoor is het makkelijker om werk en privé in balans te houden volgens het onderzoek.

Werknemers ervaren over het algemeen dat het makkelijker is om even vrij te maken om de kinderen op te halen van school, om een boodschap te doen of even een privégesprek te voeren, terwijl het werk alsnog gewoon op tijd af komt. Het gevoel van vrijheid staat ook hoog op de lijst voordelen van hybride werken.

Hybride werken: mix van thuis en kantoor

De vorm van hybride werken waarbij een deel thuis wordt gewerkt en een deel op kantoor wordt gewerkt blijkt dus het meest populair onder werknemers. Waarom is dit zo? Hierboven hebben we vooral de voordelen van het thuiswerken genoemd. Toch willen de meeste werknemers ook nog deels op kantoor werken.

Waarom? De belangrijkste reden hiervoor is dat zij ook het gevoel van collega’s om zich heen willen blijven houden. Het teamgevoel blijft makkelijker behouden als collega’s elkaar regelmatig fysiek ontmoeten en tijd met elkaar doorbrengen. Voor bedrijven geldt dan ook dat deze vorm van hybride werken zorgt voor de beste prestaties van werknemers.

Volg onze trainingen zoals jij het wilt!

Met de groeiende aandacht voor hybride werken is het natuurlijk voor ieder bedrijf aan te raden om zo goed mogelijk mee te waaien op die ‘wind’. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor ons. Daarom kun je al onze social media trainingen volgen zoals jij het wilt. Al onze trainingen kunnen zowel online als offline worden verzorgd.