10 Tips voor succesvol thuiswerken

Thuiswerken is ideaal. Lekker in je eigen omgeving, met je eigen spullen om je heen en niemand die je op de vingers kijkt. Echter, er schuilen ook zeker gevaren in thuiswerken. Het sporten schiet er vaak bij in, je kleedt je niet meer netjes aan, je gaat steeds meer tv kijken tussen het werken door…

Thuiswerken wérkt

Thuiswerken kan best een goede oplossing zijn, zeker omdat je geen tijd kwijt bent aan reizen en dergelijken. Het is alleen wel belangrijk dat je je (werk)tijd thuis ook goed indeelt. Deze 10 tips voor succesvol thuiswerken helpen je hierbij.

1. Let op je kleding

Kleed je in de morgen gewoon aan alsof je naar je werk gaat. Hierdoor zorg je ervoor dat je in de werkstemming komt. Trek ook direct vrijetijdskleding aan als je klaar bent met werken.

2. Zorg voor een goede planning

Routine helpt je om je dag goed te laten verlopen. Zorg ervoor dat je weet wat je moet doen en maak hiervoor een planning. Op deze planning zet je zowel je werktaken als je huishoudelijke taken.

3. Sta op tijd op

Ga niet uitslapen omdat je toch thuis werkt. Kom uit bed op de tijd dat je ook zou moeten opstaan als je naar je werk toe zou moeten gaan.

4. Plannen naar energie

Je hebt ochtendmensen, middagmensen en avondmensen. Je weet zelf het best waar jij onder valt. Ben jij een echt middagmens? Plan dan de belangrijkste taken in dit dagdeel in.

5. Snel lunchen

Zorg dat je snel kan lunchen. Maak in de ochtend een lunchpakket klaar die je ook mee zou nemen naar je werk.

6. Hou je aan pauzes

Pauzes zijn er niet voor niets. Neem op vaste tijden pauze en houd je hier ook aan. Zo voorkom je dat je tussendoor afgeleid wordt om andere dingen te doen. Hier heb je immers pauze voor.

7. Beweging

Beweging is belangrijk. Als je thuiswerkt, dan schiet je sportmoment er vaak bij in. Plan dus ook precies in wanneer je gaat sporten en houd je hier ook aan.

8. Werk niet teveel

Het is verleidelijk om je werk steeds nog even af te maken. Echter, dit ‘even’ wordt vaak steeds langer, waardoor je ook steeds meer uren gaat maken. Dit wordt op een gegeven moment teveel. Je wilt natuurlijk niet overvallen worden door een burn-out.

9. Maak een werkplek

Ga niet op de bank zitten met je laptop, maar zorg voor een bureau om aan te werken. Het liefst zie je je werkplek niet vanaf de plek waar je ontspant. Zo houd je werk en privé ook thuis gescheiden.

10. Social media

Je zal snel de neiging krijgen om steeds je social media te checken. Plan hier ook tijd voor in, zeker voor je zakelijke accounts, maar laat social media verder gesloten. Steeds checken kost veel tijd, al is het maar een minuut per keer.

Besteed het uit!

Wil je echt verlost zijn van de druk van het bijhouden van social media? Dan kan je natuurlijk ook je social media uitbesteden. Zo kan jij rustig doorwerken.