Welke verzekeringen zijn belangrijk om af te sluiten als ondernemer?

Als ondernemer wil je je volledig focussen op het ondernemen. Dit zijn de mooiste jaren van je leven. Een bedrijf zien groeien tot hetgeen jij voor ogen had. Het voelt bijna alsof je een kind op de wereld zet en deze uiteindelijk de wijde wereld instuurt. Heel mooi natuurlijk, maar hier komt wel wat bij kijken. Als je de keuze maakt om te gaan ondernemen, moet er ook over mogelijke risico’s worden nagedacht. Het ondernemerschap is niet altijd even gemakkelijk. Als er dingen misgaan, moet je hier ook tegen verzekerd zijn.

Gelukkig kun je als ondernemer verschillende verzekeringen afsluiten die je helpen om potentiële risico’s in de toekomst te voorkomen. Of om hier in elk geval goed mee om te gaan. Maar welke verzekeringen zijn nu echt belangrijk om af te sluiten als (startende) ondernemer? We zetten ze op een rij.

Overlijdensrisicoverzekering

Vroeger hadden vrijwel alle mensen met een eigen huis ook een overlijdensrisicoverzekering. Dit was verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Inmiddels is dat niet meer het geval, maar dat neemt niet weg dat ORV belangrijk blijft. Niet alleen voor mensen in loondienst, maar ook zeker voor eigen ondernemers.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als ondernemer doe je namelijk ook uit zakelijk belang. Als jij of een eventuele zakenpartner wegvalt, kan dit namelijk ook financiële gevolgen hebben voor het bedrijf. Door een verzekering af te sluiten, kan een eventueel verlies in omzet worden opgevangen en kan het bedrijf blijven bestaan of zal dit in elk geval geen gevolgen hebben voor de nabestaanden of overgebleven zakenpartners.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je in loondienst bent, geniet je van veel bescherming bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Als je door een ziekte, blessure of mentale problemen (tijdelijk) niet meer kunt werken, zal je rechtswege doorbetaald moeten worden. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever sowieso twee jaar doorbetalen. Na die periode heb je recht op een uitkering.

Maar wat als je je eigen baas bent? Je werkt bijvoorbeeld in de bouw en je valt van een steiger. Door de val kan je ruim een jaar niet werken. Niet werken betekent ook dat er geen geld binnenkomt. Ondertussen lopen de vaste lasten natuurlijk wel gewoon door. Dit kan catastrofale gevolgen hebben. Je financiële reserves raken uitgeput, je bouwt misschien schulden op of kan zelfs niet meer in je huidige woning blijven wonen.

Natuurlijk zijn dit dingen waar je liever niet aan denkt, maar het risico is aanwezig. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers zo belangrijk. Je betaalt iedere maand premie en indien nodig, kun je deze verzekering inzetten als je plotseling arbeidsongeschikt raakt. Zo zullen grote financiële problemen bij arbeidsongeschiktheid voorkomen worden.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Waar mensen werken, kunnen er ook fouten worden gemaakt. De meeste ondernemers sluiten daarom ook al vanaf het begin een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering dekt bij schade die je vanuit je bedrijf aan personen of spullen van personen toebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je een kop koffie over zijn laptop laat vallen als hij op bezoek komt. Altijd goed om dan verzekerd te zijn. Zeker omdat een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet alles dekt.