6 Tips om gezondheidsrisico’s bij een zittend beroep te voorkomen

Door de jaren heen zijn marketeers en communicatieprofessionals steeds meer zittend werk gaan doen. Dat is niet geheel zonder risico. Als je een zittend beroep hebt, loop je namelijk veel meer kans op gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Jouw lichaam is gewoon niet gebouwd op langdurig zitten. Toch dwing je je lichaam soms wel meer dan acht uur per dag in een zittende houding om o.a. je social media te beheren. Daarom is het belangrijk om hier verandering in te brengen.

Teveel zitten op kantoor

Natuurlijk heb je niet altijd een keuze. Je hebt nou eenmaal een zittend beroep, dus je kunt niet ineens veel minder gaan zitten. Maar hoe je de rest van de dag indeelt, kan wél invloed hebben op jouw gezondheid. Daarnaast moet je ook beter letten op de ergonomie binnen je werkomgeving.

Doe jij zittend werk en hoop je dit gezonder te doen? Wil je ook graag beter voor je lichaam zorgen tijdens een werkdag? Maak dan gebruik van de volgende zes tips om gezondheidsrisico’s bij een zittend beroep te voorkomen.

1. Ergonomische kantoormeubelen

Het maakt niet alleen uit hoeveel uur je per dag zittend doorbrengt, maar ook hoe je dit doet. Als je de gehele dag in een verkeerde houding zit, dan zal dit gegarandeerd gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid. Kies daarom voor ergonomische kantoormeubelen. Deze zijn speciaal bedoeld om het lichaam in een gezonde houding te ‘dwingen’. Op die manier voorkom je lichamelijke ongemakken en wordt langdurig zitten minder ongezond.

2. 30 minuten per dag bewegen

Aanbevolen wordt om minimaal 30 minuten per dag matig tot intensief te bewegen. Dit lijkt vrij weinig. Toch zal het je verbazen hoeveel mensen dit niet halen. Zeker niet op een gemiddelde werkdag.

Bedenk maar eens hoe zo’n dag verloopt. Je staat op, gaat naar beneden, ontbijt, springt de auto in, rijdt naar kantoor, werkt daar tot in de late uurtjes en gaat vervolgens weer met de auto naar huis om op de bank en daarna in bed te ploffen. Heel veel echte beweging was in die dag niet te vinden? Toch gaat het zo bij heel veel mensen.

Probeer er daarom echt op te letten dat je extra aandacht aan beweging schenkt. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Probeer bijvoorbeeld eens te fietsen naar het werk of parkeer de auto eens wat verder, zodat je eerst nog een stukje kunt lopen. Vermijd de trap eens niet en laat de lift voor wat het is. Allemaal kleine dingen waardoor jij weer extra kunt bewegen.

3. Zit/sta-bureau

Het zit/sta-bureau wordt steeds populairder en is tegenwoordig al bij heel veel bedrijven te vinden. Dit is een bureau waar zowel zittend als staand aan gewerkt kan worden. Een musthave op kantoor dus. De ideale manier om vaker te kunnen wisselen en niet te lang op één plek te zitten. Door regelmatig even te gaan staan, zorg je ervoor dat je lichaam actief blijft. Dankzij dit handige bureau hoef je hier jouw werkzaamheden niet eens voor neer te leggen. 

4. Pauzes benutten voor lichte oefeningen

Tijdens je werkpauzes is het belangrijk om even los te komen van je werkplek en je spieren te strekken. Gebruik deze tijd om een korte wandeling te maken, wat stretchoefeningen te doen of zelfs een paar lichte krachtoefeningen uit te voeren. Dit helpt je om de bloedsomloop te verbeteren, spierstijfheid te verminderen en je energieniveau op peil te houden.

5. Gezonde snacks en hydratatie

Zorg voor gezonde snacks en voldoende water op je werkplek. Het eten van voedzame tussendoortjes, zoals fruit, noten of yoghurt, helpt om je energieniveau stabiel te houden en voorkomt dat je naar ongezonde opties grijpt. Bovendien is het belangrijk om gedurende de dag gehydrateerd te blijven, want uitdroging kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

6. Regelmatig van houding wisselen en oogpauzes nemen

Probeer elke 30 minuten even van houding te wisselen en je ogen te laten rusten. Wanneer je langdurig in dezelfde houding zit en naar een computerscherm staart, kunnen je spieren en ogen vermoeid raken. Sta even op, loop rond of doe enkele stretchoefeningen om je lichaam een korte onderbreking te geven. Geef ook je ogen regelmatig rust door weg te kijken van je scherm en je blik op iets in de verte te richten. Deze korte pauzes helpen om vermoeidheid en de kans op blessures te verminderen en houden je fris en alert gedurende de werkdag.

Blijf werken aan je gezondheid

Samenvattend is het essentieel om aandacht te besteden aan je gezondheid, vooral wanneer je een zittend beroep hebt. Door het implementeren van de volgende zes tips, kun je de gezondheidsrisico’s van langdurig zitten verminderen en je algehele welzijn verbeteren:

  1. Kies voor ergonomische kantoormeubelen om een gezonde houding te bevorderen.
  2. Zorg voor minimaal 30 minuten matig tot intensieve beweging per dag.
  3. Overweeg een zit/sta-bureau om regelmatig van houding te wisselen.
  4. Benut je pauzes voor lichte oefeningen en ontspanning.
  5. Eet gezonde snacks en blijf gehydrateerd gedurende de dag.
  6. Wissel regelmatig van houding en neem oogpauzes om vermoeidheid te verminderen.

Door deze praktische tips in je dagelijkse routine op te nemen, zul je niet alleen je fysieke gezondheid verbeteren, maar ook je concentratie en productiviteit verhogen. Vergeet niet dat kleine veranderingen in je werkgewoonten een groot verschil kunnen maken voor je algehele gezondheid en welzijn.