Twitter naar de beurs: blijvend succes?

Afgelopen week ging Twitter de beurs op. Het aandeel schoot omhoog, de openingsprijs was 26 dollar en aan het einde van de dag steeg deze prijs met zo’n 73% om te eindigen op maar liefst 45 dollar. Maar houdt deze prijs aan of is het één grote zeepbel?

Aandelenprijzen van Twitter

Vrijwel meteen na de opening van de beurs explodeerde het Twitter aandeel. Het aandeel piekte op 49 dollar, zo’n 90% boven de openeningsprijs. Daarna stabiliseerde de prijs zo rond de 45 dollar. Hiermee is het bedrijf zo’n 31 miljard dollar waard, dat is tenopzichte van de begingprijs maar liefst 11 miljard dollar meer.  Het grootste deel van de aandelen is in handen van mede-oprichter Evan Williams en ook Jack Dorsey bezit nog 4.9 % van de aandelen van het bedrijf.

Succes of een zeepbel?

In eerste instantie lijkt de beursgang een succes. De grote stijgingen van de aandelenprijs staan hier echter niet garant voor. Vooral op de eerste dag wordt door allerlei partijen aandelen ingekocht om de koers hoog te houden. Dat zegt echter weinig over de echte waarde van het aandeel, want deze wordt niet bepaald door de prijs maar door de groei die het bedrijf zelf doormaakt. Het is dus beter even af te wachten tot de prijzen langzaam stabiliseren.

Gegevens van het aandeel

Naam van het aandeel: TWTR (US90184L1026)
Geregistreerd aan: NSYE (New York Stock Exchange)

Facebook op de beurs

Vorig jaar mei ging Facebook ook de beurs op. Dat bedrijf haalde met zijn beursgang vorig jaar 16 miljard dollar op. Twitter haalt met deze beursgang (slechts) 1,8 miljard dollar op. De waarde van Facebook is dan ook een stuk hoger dan die van Twitter. De beurskoers van Facebook was in eerste instantie echter een stuk negatiever dan die van Twitter nu: het aandeel nam de eerste maanden flink af om pas weer te gaan stijgen in 2013.