Facebook koers valt tegen na notering op Nasdaq

Op 18 mei 2012 was dé grote dag voor Facebook, ze werden genoteerd aan de technologie-index Nasdaq in New York. De dag hiervoor werd bekend gemaakt dat het aandeel Facebook $38 gaat kosten. Direct daarna begon de geruchten machine en kwamen er voorspellingen van grote winsten. Deze geruchten waren veelal niet gebaseerd op de fundamentele waarde van het bedrijf, maar meer op de emotionele waarde van mensen.

Facebook BeursDe beursintroductie van Facebook

Tijdens de introductie van het aandeel waren er technische problemen bij de Nasdaq. De beurs kon het grote aantal aandelen niet aan en daardoor was er in het eerste uur geen handel mogelijk. Dit zorgde uitraard voor lichte paniek, maar toen het om 11:30 lokale tijd genoteerd was aan de beurs schoot het aandeel direct 10% omhoog naar de $42,30. Binnen enkele minuten daarna daalde het aandeel weer naar de openingskoers en waren de koopjesjagers weer weg. De rest van de handelsdag bleek het aandeel schommelen tussen de $38 en $42. Analysten hadden echter verwacht dat het aandeel flink zou doorschieten, maar dit bleef uit.

Beursgang Facebook video

In onderstaande video ga ik nog uitgebreider in op de eerste dag van het aandeel Facebook.

Aandeel Facebook

Genoteerd aan: NASDAQ
Genoteerd sinds: 18-05-2012
Naam: Facebook Inc
Fondscode Alex.nl: 135928
Bekijk via Google Finance de meest recente koers.

U2 zanger Bono en Facebook

De beursgang van Facebook was voor U2 leadzanger Bono ook een spannend moment. In 2009 heeft hij 90 miljoen dollar geïnvesteerd in Facebook en bezit 2,3% van alle aandelen. Het Britse tijdschrift NME had namelijk berekend dat Bono maar liefst 1,5 miljard dollar zou verdienen met de beursgang. Hierdoor zou hij direct de rijkste muzikant ter wereld worden. Echter doordat de koers niet explodeerde is hij ‘slechts’ 10 miljoen dollar rijker geworden.

Aandelen Facebook kopen of niet?

Is het verstandig om het aandeel te kopen? Dat is een vraag die bij veel mensen door hun hoofd heen gaat. Ik zou er zelf nog even mee wachten. De koers van Facebook is op de eerste dag erg stabiel gebleven, dus ik denk niet dat er komende week een grote piek gaat komen. Voor het snelle geld kun je dus maar beter niet in dit aandeel stappen. Voor de lange termijn is het echter wel belangrijk dat Facebook meer winst gaat maken. Hiervoor hebben ze adverteerders nodig en vorige week kwam het nieuws naar buiten dat autofabrikant GM niet wil gaan adverteren op Facebook. Dit is slechte PR voor Facebook en dus zal het team van Mark Zuckerberg op zoek moeten gaan naar nieuwe adverteerders.