Metaverse: internet van de toekomst?

Metaverse wordt het internet van de toekomst en binnen een paar jaar mogen we al kennis gaan maken met dit nieuwe hoofdstuk in de wereld van internet. Tenminste, als we Mark Zuckerberg mogen geloven. Eind oktober 2021 kondigde hij aan dat Facebook wordt omgedoopt tot Meta. Met de nieuwe naam komt ook een compleet nieuwe aanpak. In deze nieuwe aanpak staat de ontwikkeling van de virtuele wereld, ook wel het metaverse, centraal. Jarenlang heeft Mark Zuckerberg zich maximaal toegelegd op het laten groeien van Facebook, en later ook op de ontwikkeling van Instagram en WhatsApp, maar nu verlegt hij zijn focus. Met zijn bedrijf, onder nieuwe bedrijfsnaam Meta, gaat hij optimaal focussen op het metaverse, wat volgens hem gegarandeerd het internet van de toekomst is.

Waar komt de term metaverse eigenlijk vandaan?

Metaverse is geen nieuwe term. Een leuk feitje om te weten is dat deze term al in 1992 in een sciencefiction boek werd gebruikt. Dit was dus niet alleen voor de komst van Virtual Reality (VR), maar zelfs al voor de komst van openbaar internet voor iedereen. Het komt daarmee dus uit de wereld van sciencefiction. Maar wat betekent het nu precies? Metaverse is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes, waarin de gebruikers, vaak door middel van avatars, interactief kunnen rondkijken en interageren. Dit is dus precies waar Mark Zuckerberg op wil gaan focussen met Meta.

Internet wordt niet meer beperkt tot een scherm

Het belangrijkste idee erachter is dat internet niet meer wordt beperkt tot een scherm. Wil je een spel spelen, dan bevindt dit spel zich overal om je heen. We kennen natuurlijk al de VR-brillen. Zet deze bril op en je komt in een totaal andere wereld terecht, waarin je rond kunt lopen en dingen kunt doen. Het is een andere werkelijkheid en deze vorm van internet zou het internet van de toekomst moeten worden. Je wordt als het ware onderdeel van het internet, in plaats van dat je er gebruik van maakt. Zo is het mogelijk om een wereldreis te maken en tussen de olifanten in Afrika te lopen, zonder dat je je luie stoel thuis verlaat.

Is metaverse echt het internet van de toekomst?

Mark Zuckerberg kan veel. Dat weten we allemaal. Sinds zijn studententijd is hij volop bezig geweest met het laten groeien van Facebook. We hoeven je niet te vertellen hoe dat is gelopen. Hij heeft nu zijn zinnen gezet op het metaverse en dat betekent zeer waarschijnlijk dat ook dit groot wordt. Het is namelijk niet alleen Mark Zuckerberg die hiermee bezig is. Al veel experts hebben aangegeven dat metaverse daadwerkelijk het internet van de toekomst is. Mark Zuckerberg gaat er enkel voor zorgen dat deze nieuwe werkelijkheid zo snel mogelijk dichterbij komt.

Meer mogelijkheden voor bedrijven

Dat metaverse er nu echt aan zit te komen, betekent natuurlijk ook dat er vrij snel nieuwe mogelijkheden voor bedrijven zullen ontstaan. Het is voor bedrijven dan ook belangrijk om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Facebook blijft, voor nu, natuurlijk gewoon wat het is. Ook daar kun je als bedrijf veel succes uithalen. Zijn jouw prestaties nog niet optimaal en wil je optimaliseren? Volg dan een Facebook training bij ons.