LinkedIn: Verwijder veel voorkomende skills

LinkedIn is natuurlijk het sociale netwerk waar je jezelf opvallend kunt promoten als professional. Je hebt de kans om jezelf écht neer te zetten, of je nu zoekt naar een effectieve groei van je netwerk of naar een nieuwe uitdaging binnen je carrière. LinkedIn biedt je alle gelegenheid om jezelf te laten zien en anderen kennis te laten maken met jouw unieke skills. Waarom laten we die unieke skills dan niet zien?

Teveel skills zijn ‘common’ op LinkedIn

Je kunt jezelf presenteren op LinkedIn door je profiel natuurlijk zo volledig mogelijk te maken. Hierbij heb je de mogelijkheid om je skills te vermelden. Darain Faraz, werkzaam bij LinkedIn, geeft aan dat veel mensen de skills niet op de juiste wijze weergeven.

Men zou gewoon de skills noteren die het eerst in de gedachten schieten, en laten dat nu net de skills zijn die tienduizenden anderen ook hebben genoemd! De skills zijn gewoonweg te ‘common’. Het lijkt wel of iedereen dezelfde skills heeft en daar ga je echt niet mee opvallen.

Vervang de meest voorkomende skills

Opvallend is ook dat de skills internationaal overeenkomen. Op wereldwijd niveau lijkt iedereen dezelfde eigenschappen te hebben. Darain Faraz geeft dan ook aan dat het verstandig is om de meest voorkomende skills te verwijderen van het profiel en deze te vervangen door skills die unieker zijn. Dat is dé manier om aandacht te trekken van de juiste personen. De volgende skills komen het meest voor op de LinkedIn profielen:

  • Creatief
  • Enthousiast
  • Ervaren
  • Excellent
  • Gefocust
  • Gepassioneerd
  • Gespecialiseerd
  • Leider(schap)
  • Strategisch
  • Succesvol

De skills zijn niet effectief

Het feit dat de skills te vaak worden genoemd – en dus niet uniek zijn – zorgt er natuurlijk voor dat deze skills niet effectief zijn. Daarnaast is het ook zo dat bepaalde skills niet effectief zijn omdat men er een nare bijsmaak van krijgt. Iemand die zichzelf ‘excellent’ noemt wordt al snel gezien als ‘de arrogante kwast waar we niets mee te maken willen hebben’.

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld. Uiteraard is het de bedoeling dat je al je positieve kwaliteiten benoemt, maar het is niet aan te raden om hier te sterke woorden voor te gebruiken. De kans bestaat namelijk dat je hiermee net de juiste mensen afstoot of mensen aantrekt die je eigenlijk niet aan wilt trekken.

Kies je skills bewust

Jouw skills zijn jouw skills. Je hebt ze of je hebt ze niet. Benoem geen skills die je eigenlijk niet hebt. Heb je een rijtje skills die voor je spreken? Dan is het de moeite waard om eens te zoeken naar synoniemen in plaats van de meest voor de hand liggende omschrijving. Gebruik bijvoorbeeld ‘geestdriftig’ in plaats van ‘enthousiast’.

LinkedIn optimaal voor je laten spreken?

Wil jij LinkedIn echt optimaal voor je laten spreken? Dan is een praktische en op maat gesneden LinkedIn training echt iets voor jou!