Het gevaar van de hele dag zitten

Er zijn veel mensen in Nederland die een baan hebben waarbij ze veel moeten zitten. Zitten is bedoeld om te herstellen van stress en om bij te komen van fysieke inspanningen. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen en wanneer we dit te weinig doen kan dit verschillende gezondheidsklachten veroorzaken.

Meer bewegen, minder zitten

Tegenwoordig zitten mensen veel meer stil dan dat ze in beweging zijn. Natuurlijk is lastig om een Facebook post te plaatsen wanneer je aan het hardlopen bent, dus soms moet je wel even achter je computer met toetsenbord zitten. We denken soms dat we ervoor gemaakt zijn om rustig aan te doen, maar het tegendeel blijkt realiteit te zijn. Ons lichaam is namelijk continu aan het wachten op het moment dat we ons weer gaan bewegen en dat laatste doen we met zijn allen echt veel te weinig.

De gevolgen van teveel zitten

Zoals al eerder genoemd is ons lichaam gemaakt om in beweging te zijn. Door veel te zitten loop je vele gezondheidsrisico’s. Teveel zitten kan onder andere zorgen voor slijtage van de ruggengraat, een tekort aan zuurstof in de longen, het bloed en de hersenen en verstijfde spieren. Een tekort aan zuurstof in de hersenen zorgt op zijn beurt weer voor een mindere concentratie en focus. Door het vele zitten heb je ook meer kans op aandoeningen als diabetes en het krijgen van een vroeggeboorte of bekende ziektes.

TED-Ed over teveel zitten

Zie hier deze video van TED-Ed:

Onschuldige gewoonte met hele grote gevolgen

Het mag duidelijk zijn dat deze gewoonte die zo onschuldig oogt, heel veel nare gevolgen kan hebben. De aanpak van deze gewoonte is echter heel erg simpel: kom meer in beweging. Alle beetjes helpen, al betekent dit dat je ieder half uurtje op het werk even een andere houding aanneemt of even kort de benen strekt.

Wil je graag minder achter het bureau zitten en meer gaan bewegen? Wij bieden je de mogelijkheden om een groot deel van je social media uit te besteden. Interesse in het uitbesteden van je social media? Neem dan contact met ons op.