Hoe maak je een goede instructievideo?

Instructievideo’s worden steeds populairder op social media. Dit heeft een belangrijke reden. Mensen leren graag nieuwe dingen en kunnen het waarderen wanneer er iemand is die alles duidelijk uitlegt. Deze gedachte is voor veel bedrijven heel aantrekkelijk. Ieder bedrijf wil natuurlijk profiteren van een positief imago en goede waardering vanuit de doelgroep. Je kunt anderen snel en makkelijk op afstand iets leren door gebruik te maken van instructievideo’s, maar hoe maak je die?

Bepaal je onderwerpen nauwkeurig

Wat voor soort educatieve en instructievideo’s kun jij maken die echt waarde bieden aan je publiek en hen helpen hun dagelijkse uitdagingen op te lossen? Educatieve video’s zijn vooral nuttig tijdens de bewustmakingsfase van de klantreis, maar ze kunnen ook het momentum starten dat uiteindelijk tot conversies zal leiden. Instructievideo’s kunnen de conversie dan ook verhogen met wel 20 procent. Dit lukt alleen wanneer je de juiste onderwerpen kiest.

Wat maakt jou een expert in je vakgebied?

Bij het kiezen van je onderwerpen is het vooral heel belangrijk om dichtbij jezelf te blijven. Jij bent een expert in je vakgebied en daar zijn goede redenen voor. Als expert weet jij dingen die anderen nog niet weten, zoals de juiste werking van een product of de beste kenmerken van een grondstof die terug te vinden is in jouw product. Bedenk dus goed wat het precies is dat jou tot een expert maakt. Zo kies je eenvoudiger de juiste onderwerpen voor je instructievideo’s.

Vergeet vakjargon of leg het uit

Vakjargon is voor jou de normaalste zaak van de wereld, maar voor mensen die niet actief zijn in jouw branche is vakjargon één groot raadsel. Spreek zo veel mogelijk in begrijpelijke taal als je een instructievideo maakt. De instructievideo moet toegankelijk zijn voor alle lagen van de bevolking. Wil je toch gebruikmaken van vakjargon? Leg de termen dan uit in je instructievideo, zodat de video voor iedereen begrijpelijk is.

Maak je instructievideo’s compleet

Voor veel soorten video content geldt dat je het zo beknopt mogelijk moet houden. Korte video’s doen het vaak beter dan lange video’s. Deze regel gaat niet direct op voor instructievideo’s. Bij deze video’s is het vooral belangrijk dat het duidelijk en compleet is. Leg je iets uit dat relatief complex is? Probeer het dan goed uiteen te zetten in één video. Het is voor mensen niet prettig wanneer zij maar de helft van iets leren, omdat de andere helft in een tweede video wordt verwerkt. Dit principe zorgt ervoor dat mensen snel vertrekken en op zoek gaan naar andere, vergelijkbare video’s.

Zorg voor effectieve instructievideo’s

Het maken van instructievideo’s vraagt om veel aandacht, maar deze video’s helpen je wel om je te vestigen als expert en autoriteit in je niche. Maak de zaken zo helder mogelijk. Laat de instructievideo eerst aan een aantal anderen zien om te ontdekken of het écht begrijpelijk is. Heb je hulp, advies of tips nodig bij het maken van effectieve instructievideo’s? Dan staan wij voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.