Gepersonaliseerd nieuws op social media: irritant of niet?

Social media is de laatste jaren sterk veranderd. Enkele jaren geleden konden we onze accounts openen en zagen we gewoon de laatste posts van onze online vrienden bovenaan staan. Tegenwoordig is dit wel anders. Door de wisselende algoritmes van Facebook, Twitter en Instagram zien we steeds beperktere berichten.

Geselecteerd nieuws op social media

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het zogenaamde gepersonaliseerde nieuws. De social media sites selecteren posts die voor jou interessant zouden moeten zijn en tonen deze boven de meest recente posts van je bekenden. Voor sommigen heel praktisch, maar voor anderen meer dan vervelend. Er wordt door veel social media sites vaker ingespeeld op de zaken waarmee anderen jou denken over te kunnen halen iets te kopen dan dat er op werkelijk nieuws en interessante feiten wordt ingespeeld.

Verkeerd inschatten van interesses

Het inschatten van wat voor jou nu wel en niet interessant is; sommige sociale netwerken zijn er best wel goed in. Facebook bijvoorbeeld laat je zaken zien die overeen komen met zaken waarnaar je recentelijk hebt gezocht via Google. Zo lijkt Facebook altijd te weten waar jij je mee bezig houdt en waar je interesses liggen. Aan de andere kant zoek je ook wel eens naar zaken die je juist niet leuk vindt, om welke reden ook, en deze blijven dan steeds onder de aandacht gebracht worden door Facebook. Dat is dan weer irritant. Om dit te voorkomen kun je uitschakelen dat je geschiedenis in Google wordt bewaard en kun je in Facebook aangeven dat je de meest recente posts als eerst wilt zien.

Hoe zit het met gepersonaliseerde tweets?

Twitter besteedt vanaf begin 2016 ook aandacht aan het eerst tonen van de meest belangrijke zaken, onder het mom van ‘dit zijn de beste tweets’. Leuk, maar ook lang niet door iedereen gewenst. Velen hebben het idee dat hen het echt belangrijke nieuws wordt onthouden door het geselecteerde nieuws. Gelukkig kun je ook dit uitschakelen. Ga naar de Twitteraccount instellingen. Hier zie je Tijdlijn staan en hier kun je aangeven wat je als eerst wilt zien. Wil je niet meer geselecteerd nieuws voorgeschoteld krijgen, dan moet je het vinkje weghalen dat je ziet staan bij optie om de beste tweets als eerst weer te geven.

Social media trainingen

Ook in 2017 staan er weer belangrijke wijzigingen op de planningen van social media sites. Wil jij helemaal up to date blijven? Check dan onze social media trainingen.