Facebook maakt aanpassingen voor slechtzienden

Facebook is niet direct het sociale kanaal dat je doet denken aan veel kleur. Waarschijnlijk denk je vooral aan de kleur blauw als je aan Facebook denkt. Toch, wanneer je wat verder kijkt dan dat, dan zie je dat er veel kleurmogelijkheden zijn op het sociale platform. Facebook introduceerde in 2018 de mogelijkheid om gepersonaliseerde kleuren toe te voegen aan groepen om ‘een extra gevoel van persoonlijke identiteit en plaats te geven’. Hierdoor kon je dus al actief aan de slag met meerdere kleuren. Echter, Facebook had niet in het bijzonder rekening gehouden met slechtzienden en mensen die kleurenblind zijn. Hier komt Facebook nu op terug.

Meer opties voor kleuraanpassingen

Facebook voegt meer opties voor kleuraanpassing toe voor groepen. Het totale kleurenpalet wordt door het sociale netwerk geactualiseerd voor groepen, met als doel om slechtzienden en mensen met kleurenblindheid te helpen. De nieuwe kleuropties zorgen voor meer contrast, waardoor ze gemakkelijker te zien zijn voor mensen met verschillende zichtcapaciteiten. Er zijn in totaal 15 kleuren om uit te kiezen, of je kunt Facebook een aangepaste kleur voor je groep laten maken op basis van de dominante kleur in je omslagafbeelding.

Beter voldoen aan de behoeften van alle gebruikers

Facebook wil steeds beter gaan voldoen aan de behoeften van alle gebruikers. Het sociale kanaal merkt op dat niet alle gebruikers het maximale uit Facebook kunnen halen, eenvoudigweg omdat er onvoldoende aandacht is voor waar zij behoefte aan hebben. Facebook heeft wereldwijd miljarden leden. Een relatief klein percentage van al deze leden heeft een beperking waardoor zij niet het optimale uit Facebook kunnen halen. Toch, volgens Facebook is die groep te groot om ‘links te laten liggen’ en dit spreekt voor Facebook. Stukje bij beetje zullen er aanpassingen worden gemaakt waardoor het netwerk beter tegemoet komt aan mensen met specifieke behoeften. Deze wijziging, bedoeld voor slechtzienden en mensen met kleurenblindheid, is een eerste stap.

Groepsbeheerders kunnen er binnenkort mee aan de slag

Facebook is al een aardig tijdje bezig met de aanpassingen van het kleurenpalet en we hoeven dan ook niet heel lang meer te wachten op de verandering voor groepen. De wijzigingen worden binnenkort al doorgevoerd naar groepsbeheerders, zodat zij er op hun beurt mee aan de slag kunnen en de ervaring kunnen verbeteren voor hun leden. Dit laat Facebook dan ook over aan de groepsbeheerders zelf. Ben je zelf slechtziend of kleurenblind? Dan kun je natuurlijk altijd een verzoek indienen bij de groepsbeheerder om de kleuren aan te passen.

Haal het maximale uit Facebook voor je bedrijf

Particulieren halen niet altijd het maximale uit Facebook. In bepaalde gevallen heeft dit te maken met het feit dat Facebook onvoldoende rekening houdt, of kan houden, met hun specifieke capaciteiten. Bedrijven halen ook lang niet altijd het maximale uit Facebook voor hun bedrijf, en dit heeft dan weer vooral te maken met de specifieke aanpak op het sociale netwerk. Wil jij wél het maximale uit Facebook halen voor je bedrijf? Volg dan eens een Facebook training bij ons!