Facebook is erg verslavend

Is Facebook het nieuwe roken? Misschien. Verslavend is het in elk geval wel! We merken allemaal wel dat we toch steeds even die telefoon pakken om te kijken of er nog leuke nieuwe posts zijn, of we een like of een reactie hebben ontvangen, of een bekende iets te koop heeft gezet of dat er een pb-tje is ontvangen. Het aantal keren dat we per dag kijken kan flink oplopen, en juist daarom proberen steeds meer mensen afstand te doen van Facebook.

Het lukt niet!

Steeds meer mensen besluiten om eens een tijdje afstand te doen van de zogenaamde Facebookies. Even geen Facebook.. Wat een opluchting! De opluchting duurt niet lang, want het begint al snel weer te kriebelen. Afstand doen van Facebook lukt gewoonweg niet. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan door gebruik te maken van de website 99daysoffreedom.com.

99daysoffreedom.com

Op de website 99daysoffreedom.com kan aangegeven worden dat men heeft besloten om voor de duur van precies 99 dagen afstand te nemen van Facebook. Het is de bedoeling dat deze mensen laten weten dat zij voor deze periode afwezig zijn door middel van een profielfoto. Er zijn 3 fases van 33 dagen en na elke fase wordt er een vragenlijst ingevuld. De antwoorden zijn onderzocht door wetenschappers van de Cornell University uit de Verenigde Staten.

1/5 weer actief

Het onderzoek toonde aan dat na iedere fase alweer 1/5 van de stoppers weer actief was op Facebook. Het lukt blijkbaar gewoon niet om er weg te blijven. Uit de vragenlijsten kon men ook conclusies trekken over waarom we het zo moeilijk vinden om Facebook met rust te laten, ofwel, waarom we het gewoonweg niet vol kunnen houden om niet te kijken. Een belangrijke reden is wel de gedachtegang. Omdat we denken dat we niet zonder Facebook kunnen, kunnen we ook niet zonder Facebook. We keren terug omdat we denken niet zonder te kunnen. Een spelletje van de geest dus.

Somberheid is een trigger

Uit het onderzoek is ook gebleken dat de stoppers door somberheid werden getriggerd om terug te keren naar Facebook. Een slechte stemming verhoogt de behoefte om Facebook te openen en vooral te kijken wat er gebeurt. Een andere reden om terug te keren is om de reacties op de profielfoto die de afwezigheid weergeeft te lezen. Men wilde per se weten wat hierover gedacht wordt. Stoppers die het wel volhielden waren over het algemeen personen die zelf niet veel posten en personen die ook gebruik maken van andere social media. De andere sociale netwerken zorgden voor de afleiding.

Facebook training

Er zijn honderdduizenden mensen ‘verslaafd’ aan Facebook. Wil jij optimaal indruk maken op al deze ‘verslaafden’? Volg dan onze Facebook training en je behaalt gegarandeerd succes!