Eisenhower Matrix: weersta social media afleiding

De Eisenhower Matrix is ideaal om in te zetten als je de afleidingen op het werk wil kunnen weerstaan. We zijn steeds meer bezig met (onder andere) social media en deze kanalen zorgen ook wel eens voor een afname van de productiviteit. De Eisenhower Matrix kan je helpen om toch productief te blijven. Mocht je het niet kennen: de Eisenhower Matrix is een prioriteitenmatrix die je helpt om je productiviteit te verhogen.

Dwight D. Eisenhower

De 34e president van Amerika, Dwight D. Eisenhower, was uitzonderlijk productief. Door zijn persoonlijke methode te bestuderen kon er uiteindelijk een model gemaakt worden dat ervoor zou zorgen dat iedereen (bijna) net zo productief zou werken als hij. In deze tijd, waarin we veel bezig zijn met onder meer social media, email en andere online activiteiten, kan de Eisenhower Matrix ons helpen om productief te blijven tussen al die afleidingen.

Belangrijk en urgent is niet hetzelfde

De basis van de Eisenhower Matrix is te vinden in de hoofdgedachte van de president met het oog op productiviteit en time management. President Eisenhower zei namelijk (vrij vertaald): “Wat belangrijk is, is zelden urgent en wat urgent is, is zelden belangrijk”. Dit is ook terug te zien aan de Eisenhower Matrix. Slechts 1 van de 4 blokken is zowel urgent als belangrijk. Dit is het blok ‘Prioriteit’. De volgende blokken zijn opgenomen in de prioriteitenmatrix van Eisenhower:

  1. Prioriteit
  2. Plannen
  3. Misleiding
  4. Afleiding

Vak 1: Prioriteit volgens de Eisenhower Matrix

Het eerste blok van de Eisenhower prioriteitenmatrix is het blok ‘Prioriteit’. Het spreekt voor zich dat dit gaat over prioriteiten stellen. Dit is het enige blokje uit de matrix dat zowel belangrijk als urgent is. Hierin vallen de taken die vandaag moeten gebeuren, omdat zij bepalend zijn voor je carrière. Als je deze taken niet uitvoert vandaag, dan heeft dit (grote) negatieve gevolgen op de werkvloer.

Vak 2: Plannen volgens de Eisenhower Matrix

Het tweede blok is het blokje ‘Plannen’. Dit vlak is wél belangrijk, maar niet urgent. Het is dus belangrijk dat je de taken in dit blok uitvoert, maar dit hoeft niet per se vandaag. Dit betekent niet dat je helemaal niet naar deze taken hoeft te kijken vandaag. Het is namelijk goed om nu alvast tijd in je agenda te reserveren op een later moment voor deze taken, zodat je zeker weet dat je ze op een later moment wel uitvoert. Dit voorkomt uitstelgedrag.

Vak 3: Misleiding volgens de Eisenhower Matrix

In het derde blok van de Eisenhower Matrix vinden we ‘Misleiding’. Hieronder vallen de taken die door anderen op jouw bureau worden gelegd als ‘urgent’, maar die in werkelijkheid helemaal niet tot jouw verantwoordelijkheid behoren. Over het algemeen zijn dit taken die voor anderen belangrijk zijn, maar die niet door jou hoeven te worden uitgevoerd. Wanneer je deze taken uitvoert, dan help je dus iemand anders. Dit is in principe helemaal geen probleem, tenzij het jouw eigen takenlijsten in de war schopt.

Vak 4: Afleiding volgens de Eisenhower Matrix

Tot slot vinden we ‘Afleiding’ in het vierde blokje van de prioriteitenmatrix. Alle zaken die je afleiden van het doen van je belangrijke taken vallen in dit blok. Denk aan social media dat privé gebruikt wordt of aan surfen zonder werkdoel. Deze zaken worden vaak aangesproken om het doen van taken uit te stellen (uitstelgedrag) en hebben geen enkele mate van waarde voor het werk. Alle activiteiten die in dit blokje vallen moet je dus zo veel mogelijk (en het liefst helemaal) proberen te schrappen.

Ruimte voor social media

Social media blijft een grote rol spelen. Sterker nog, de rol van social media wordt voor bedrijven enkel groter. Wie succesvol wil zijn en blijven zal aandacht moeten besteden aan de sociale kanalen. Het is daarom goed om je social media activiteiten goed in te plannen, zodat je zeker weet dat je goed actief blijft op de sociale kanalen én dat je productiviteit er niet onder lijdt. Bestel ons boek ‘101 posts voor op social media’ voor de nodige inspiratie of meld je aan voor een leuke social media training!