De 15 grootste sociale netwerken ter wereld

Sociale netwerken zijn voortdurend in beweging, hierdoor veranderen de onderlinge verhoudingen continu. Al jaren lijkt één van die netwerken de absolute winnaar, maar zelfs de sterkste der koplopers kan op een gegeven moment ingehaald worden. Facebook moet dan ook alert blijven en actief deze voorrangspositie verdedigen. Met 600 miljoen actieve gebruikers wereldwijd hoeft Facebook zich nog geen grote zorgen te maken.

Lijst van grootste sociale netwerken

Dat Facebook het grootste sociale netwerk is zal niemand verrassen, maar welke sociale netwerken staan op de overige plaatsen in een top 15? Hoe wordt dat überhaupt berekend, welke criteria worden er aangehouden? Afhankelijk van de criteria willen de resultaten namelijk nogal eens verschillen. De verschillen worden al toonbaar bij de definitie van een sociale netwerk. Valt bijvoorbeeld Youtube wel of niet onder een sociale netwerk? Zo ja dan zou Youtube plaats drie innemen, maar hoe sociaal is Youtube dan wel? Het is natuurlijk geen sociale netwerk zoals Facebook of Twitter waar er snelle interactie is, waar foto’s worden gedeeld en waar gecommuniceerd wordt.

Als we kijken naar de cijfers van het Global Web Index over het eerste kwartaal van 2013 inzake actieve gebruikers van sociale netwerken, dan zien we Google+ al op de tweede positie staan:

grootste sociale netwerken

Kloppen de cijfers van Google+ wel?

Google+ scoort op deze lijst dus hoger dan Twitter en Linkedin als we naar de cijfers kijken, maar hoeveel van die mensen doen er daadwerkelijk actief mee op Google+? In de praktijk zal het bereik wel tegenvallen ondanks de hoge cijfers. Ben jij actief op Google+? Ik heb al sinds het begin een Google+ account, maar er gebeurd vrij weinig op het platform.

Een betrouwbare top 15 grootste sociale netwerken is zoals gezegd om meerdere reden moeilijk samen te stellen. De cijfers zijn vaak gekleurd en standaarden worden anders geïnterpreteerd. Bovendien zijn de sociale netwerken zelf niet heel happig op alle informatie tot in de details door te geven. Komende maanden zal ik van video maken van alle andere social media kanalen die wij nog in Nederland nog niet gebruiken.