Bevrijdingsdag 2017: is inhaken wel gepast op social media?

Het is Bevrijdingsdag vandaag! Voor velen betekent dit dat het een dag is waarop vooral veel leuke dingen worden gedaan, voor anderen betekent het dat er gewoon gewerkt moet worden en voor weer een groep betekent het dat er heel bewust wordt stilgestaan bij onze vrijheid. Uiteindelijk geeft iedereen natuurlijk op een heel eigen manier betekenis aan Bevrijdingsdag 2017.

Bevrijdingsdag, waar gaat het over?

Bevrijdingsdag heeft in 2017 een heel andere lading dan vijftig jaar geleden. In 2015 is er nog onderzocht hoeveel kinderen jonger dan 18 jaar nu precies konden vertellen wat we vieren met Bevrijdingsdag. Slechts 63% van de kids kon er goede uitleg aan geven. Hoe langer het geleden is, hoe minder we ermee bezig zijn. Bevrijdingsdag, 5 mei, is een nationale feestdag waarop we vieren dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In 13 provinciesteden en in Amsterdam wordt er een Nationale Viering georganiseerd en door heel het land vinden activiteiten en festiviteiten plaats. De minister-president geeft het startsein door het Bevrijdingsvuur te ontsteken.

Bevrijdingsdag op social media

Velen vinden het toch wat een wat lastige combinatie; social media en Bevrijdingsdag. Natuurlijk is het een feestdag, dus je mag er iets leuks van maken. Aan de andere kant zit er toch altijd die nare bijsmaak van de Tweede Wereldoorlog aan. Als die er niet was geweest, dan hadden we ook niet bevrijd hoeven worden, nietwaar? De vraag is dus ook vooral of Bevrijdingsdag wel een dag is om met humor op in te halen op social media. Wij hebben eens wat feiten voor je op een rijtje gezet.

  • Voor 81% van alle mensen die vrij zijn op Bevrijdingsdag is het niet meer dan gewoon een vrije dag.
  • Slechts 19% geeft aan wel even stil te staan bij de betekenis van Bevrijdingsdag.
  • In 2016 plaatste 73% van de actieve Facebook gebruikers iets over Bevrijdingsdag.
  • De eerste grotere hoeveelheid Bevrijdingsdag-inhakers verschenen in 2014 op de sociale netwerken.
  • Ruim de helft van de Facebook gebruikers geeft aan inderdaad al eens een dergelijke inhaker te hebben gezien.
  • 89% van de ondervraagden geeft aan geen moeite te hebben met inhakers op Bevrijdingsdag, maar geeft hierbij wel aan dat de inhaker respectvol moet zijn.

De plank misslaan op social media

Het is in het verleden al vaker gebeurd dat bedrijven de plank behoorlijk missloegen op social media, door in te haken op de verkeerde zaken of dagen waarop inhaken niet wenselijk is. Zo heeft er in 2012 voor slechts 5 minuten een foto van een biermerk online gestaan op 4 mei, met de uitspraak ‘Zo lekker, we worden er stil van’. De post verscheen precies om 20.00 uur en deze werd vanzelfsprekend niet erg gewaardeerd. Het mag dan ook duidelijk zijn dat niet alle inhakers zomaar kunnen. Toch worden de inhakers op Bevrijdingsdag op social media heel goed geaccepteerd en gewaardeerd.

Fijne Bevrijdingsdag!

Bevrijdingsdag mag zeker gevierd worden, ook op social media, maar houd het wel respectvol. Hoef jij niet te werken en ga je lekker leuke dingen doen vandaag? Dan wensen wij je natuurlijk heel veel plezier op deze Bevrijdingsdag 2017!