Algoritme update Instagram: geen follow to follow!

Begin deze maand heeft Instagram haar algoritme fors strenger gemaakt. Wellicht heb je dit gemerkt door een melding dat je account mogelijk gehacked is en dat je je wachtwoord moet wijzigen. Instagram wil het platform voor iedereen leuk en eerlijk houden. Met de nieuwe update gaat Instagram harder optreden tegen nepvolgers en likes. Ook de follow-to-follow tactiek staat onder druk.

Follow to follow

De bekende “follow-to-follow” techniek kan door deze nieuwe update niet meer, tot zeer beperkt, worden gebruikt. Deze techniek houdt in dat een account een ander account gaat volgen, in de hoop dat er een volgverzoek terug komt. Zo niet? Dan ontvolgt het account het andere account weer. Deze techniek wordt gebruikt om zo veel mogelijk volgers te krijgen, waardoor een account meer aandacht krijgt en dus groter wordt.

Er zijn een aantal diensten op de markt die die volgen en ontvolg proces kunnen automatiseren. Door de nieuwe update van Instagram kunnen ze aan de hand van jouw volg gedrag achterhalen of je een echt persoon bent of een robot. Maak je gebruik van automatische tools, dan is de kans op onderstaande melding groot.

Gevolgen van update

Door het nieuwe algoritme kan deze volg-ontvolg techniek niet langer worden gebruikt. Instagram controleert nu veel strenger op het aantal volgverzoeken en likes die plaats vinden in een bepaalde tijd. Als je over het maximum heen gaat, krijgt je account als het ware een ‘rode vlag’. Deze rode vlag houdt in dat je wordt gemarkeerd door Instagram. De eerste keer dat er een rode vlag wordt gegeven, wordt de app voor 24 á 48 uur geblokkeerd. Hoe vaker je een rode vlag krijgt, des te langer de blokkade duurt.

Uiteindelijk zal je account van het platform worden verwijderd of je krijgt een shadow-ban. Je kunt dan wel berichten plaatsen, maar je berichten krijgen geen likes meer.

Eerlijk houden op Instagram

Instagram heeft voor deze update gekozen, omdat het platform steeds vaker wordt gebruikt voor economische doeleindes. Daarnaast worden mensen snel beïnvloed door het aantal likes en volgers van anderen. De bedoeling van de app is om met anderen te connecten en interactie te zoeken. Dit nieuwe algoritme zal er dus voor moeten gaan zorgen dat Instagram weer leuker wordt.

Geen likes meer in

In de volgende landen laat Instagram geen likes meer zien onder de foto’s. Wanneer Nederland gaat volgen is nog niet duidelijk.

  • Australië
  • Brazilië
  • Canada
  • Ierland
  • Italië
  • Japan
  • Nieuw-Zeeland

Zakelijk groeien op Instagram

Tjsa, hoe kom je nu aan meer volgers op Instagram? Gelukkig zijn er nog volop mogelijkheden naar follow-to-follow om bereik te krijgen. Volg onze Instagram training en wij leren je deze!