5 Tips om het perfecte persbericht te schrijven

Persberichten die niet goed in elkaar zitten worden door een journalist al snel aan de kant geschoven. Echter, een goed persbericht maakt grote kans om geplaatst te worden. Je moet dus eigenlijk in de huid van de journalist kruipen en aanleveren wat deze wil zien.

Zo schrijf je een professioneel persbericht

Een persbericht moet interessant zijn. Het moet een goede boodschap bevatten en het moet uiteraard ook nieuwswaarde hebben. Met deze 5 tips kan jij het perfecte persbericht schrijven.

1. Een persoonlijke noot

Natuurlijk heeft je persbericht een zakelijke boodschap. Echter, een 100% formele tekst is tegenwoordig niet meer zo interessant. Probeer een persoonlijke noot toe te voegen. Een goede optie is het om iemand aan het woord te laten in het persbericht.

2. Schrijf actief

Maak de tekst zo actief mogelijk. Dit wil zeggen dat je veel werkwoorden gebruikt, veel richt op wat je plannen zijn en wat je gaat doen om deze plannen om te zetten in realiteit. Richt je op het nu, niet op de toekomst en zeker niet op het verleden. Het moet nu gebeuren.

3. Maak slim gebruik van synoniemen

Woordherhaling is in geen enkele tekst goed, dus ook niet in een persbericht. Echter, als het over één onderwerp gaat, dan is het wel eens moeilijk om hier omheen te werken. Zoek daarom van tevoren synoniemen op en wissel deze steeds met elkaar af in de tekst, zodat woordherhaling minder opvalt.

4. Checken, schrappen en aanvullen

Schrijf je persbericht zoals deze in je opkomt. Leg het vervolgens een dag of twee weg en lees het dan nog eens. Grote kans dat je ineens foutjes ziet, dat je onnodige informatie tegenkomt of dat je iets toch nog anders zou willen formuleren. Je kan de tekst ook eens door een ander laten lezen. Kies dan voor iemand die zo min mogelijk voorkennis heeft. Probeer je persbericht kort en krachtig te houden. Maak het zeker niet langer dan een A4.

5. Hoofdzaken en bijzaken

Begin je persbericht met de hoofdzaken en ga later, in andere alinea’s, pas in op bijzaken. Het kan namelijk zijn dan jij 5 alinea’s schrijft, maar dat er slechts ruimte is voor 3 alinea’s. De onderste alinea’s worden dan geschrapt. Zorg er daarom voor dat het persbericht ook effectief is als alleen de bovenste twee alinea’s blijven staan.

Persbericht op social media

Natuurlijk kan je je ook richten op social media met je persbericht. Denk bijvoorbeeld aan Facebook. Hoeveel mensen kan jij bereiken als jouw bericht honderden keren gedeeld wordt? Dan moet je wel weten hoe je dit doelgericht aanpakt. Onze Facebook training kan je hier zeker bij helpen.