Komkommertijd: 6 weetjes over komkommers

Het is zomer in Nederland. Een paar miljoen mensen hebben hun koffer gepakt en liggen te zonnen op de stranden van Ibiza, te wandelen in de Franse Alpen of staan op de camping in Frankrijk. Voor veel kranten en journalisten is het dus komkommertijd. Een periode van weinig nieuws. In dat kader vandaag 6 weetjes over komkommers!

Jouw kennis over komkommers

Wat weet jij eigenlijk van komkommers? Natuurlijk eet je er wel eens een in een salade, maar daar zal het ook wel bij ophouden. Het is komkommertijd, dus tijd om je kennis over komkommers een beetje op te krikken.

1. 3000 jaar oud

De komkommer is onderdeel van de Cucumis sativus. Dat is de botanische naam van de plantensoort van de komkommer. De komkommer werd voor het eerst gegeten zo’n 3000 jaar geleden in India. Via Griekenland is het vervolgens naar Europa gekomen.

2. Van bloem tot komkommer in 3 weken

Komkommer worden tegenwordig geteeld in kassen. Daar duurt het ongeveer 3 weken voordat de bloemen uitgroeien tot rijpe komkommers. Aan een plant kunnen soms wel eens 50 komkommers zitten!

3. Record: 40 kilo

In 2013 is in Brazilië het record gevestigd voor de zwaarste komkommer ooit. De, waarschijnlijk genetisch gemanipuleerde, komkommer woog maar liefst 40 kilo! De maker Antônio Carlos Jr. heeft er vervolgens een heerlijke salade van gemaakt.

4. Spijsvertering

Sommige mensen schillen een komkommer voordat ze hem gaan eten. Erg zonde, want in de schil zitten veel vezels die goed zijn voor de spijsvertering. Gewoon de komkommer met schil eten dus!

5. Niet bewaren in de koelkast

Bewaar een komkommer nooit in de koelkast. Hierdoor gaat de stevigheid verloren en smaakt hij ook minder lekker. Je kunt een komkommer het beste bewaren op het aanrecht of in een fruitschaal.

6. 80% water

Een komkommer bestaat voor 80% uit water. Het is dus een prima gezonde en caloriearme dorstlesser voor in de zomer.