Hoe maak ik een kleine url voor Twitter?

De term “URL shortener” staat voor kort maken van een lange URL. Ja, zelfs een zeer lange URL kan heel kort worden gemaakt. In de loop der jaren zijn er diverse gespecialiseerde sites ontstaan die lange URL’s kort maken (URL shortener), ze werken min of meer allemaal het zelfde, u hoeft in beginsel niet veel kennis van zaken te hebben om succesvol een lange URL kort te maken.

Waarom een kleine url?

De zin van URL’s korter te maken, wordt meteen duidelijk als u bij Twitter een URL wilt plaatsen. In de overgrote deel van de gevallen, heeft u geen mogelijkheid meer om een boodschap bij te doen. Immers, u kunt alleen 140 karakters intikken.

Hoe maak ik een kleine url?

Er zijn verschillende gratis diensten die u kunt gebruiken om een kleine URL te maken. De meest gebruikte zijn:
– Bit.ly
– Ow.ly
Tinyurl.com
Goo.gl

Hieronder volgt in korte uitleg hoe het verkorten van een url in zijn werk gaat. Wij maken hier gebruik van Bit.ly, omdat dit momenteel de meest gebruikte is.

Stap 1: Url invoeren
Ga naar www.bitly.com

Stap 2: Aanmelden of eenmalig gebruiken
Bij Bit.ly kunt u een account aanmaken om in één oog opslag te zien hoeveel clicks er op uw linkje zijn geweest. U kunt echter ook zonder account gebruik maken van de url shortener van Bit.ly. Scroll hiervoor iets naar onderen.

Stap 3: Lange url erin plakken
Kopieer vervolgens uw lange url vanuit uw browser en plak deze in het venster. Klik daarna op ‘Shorten’.

Stap 4: Uw verkorte Url
Er verschijnt nu een korte URL onder het vakje waarin uw net uw lange URL heeft geplakt. Deze url kunt u kopieren en plakken in bijvoorbeeld uw tweet.

De site heeft nu de lange URL in een database opgeslagen, en wanneer men de korte URL gebruikt, komt men terecht op de plek van de lange URL. Er wordt gebruik gemaakt van een 301 redirect.