Aardig zijn tegen ChatGPT of niet?

ChatGPT is een robot. Dit betekent natuurlijk dat er geen emoties bij een gesprek komen kijken aan de kant van deze AI-tool. Je kunt alles tegen ChatGPT zeggen en je doet er niemand pijn mee. Er zijn mensen die hun agressie op de AI-tool afvuren en toch een respectvol antwoord terugontvangen, al is dit zeker niet altijd het geval. ChatGPT kán namelijk ook heel onvriendelijk zijn. Een belangrijke vraag is vooral of het nu verstandig is om beleefd te zijn tegen de chatbot, of juist niet. Wij vertellen je er graag meer over.

De hoge kosten van een onnodige respons

Niet zo lang geleden heeft de baas van OpenAI, Sam Altman, duidelijkheid gegeven over de kosten die manieren met zich mee kunnen brengen. Hij deed dit om een vraag van een nieuwsgierige gebruiker van ChatGPT te beantwoorden. Altman gaf aan dat het het bedrijf tientallen miljoenen dollars kost wanneer mensen ‘alsjeblieft’ en ‘dank je wel’ tegen de chatbot zeggen. Het zit in de manieren van veel mensen om ‘alsjeblieft’ toe te voegen aan een verzoek en om ‘dank je wel’ te zeggen na het krijgen van iets waar je om hebt gevraagd. Geeft ChatGPT je een goed antwoord waar je iets mee kunt? Dan ben je dus snel geneigd om de AI-tool hiervoor te bedanken. Al deze bedankjes kosten OpenAI tientallen miljoenen dollars.

Waar komen die hoge kosten vandaan?

Waar we als gebruiker van ChatGPT niet zozeer bij stilstaan is de hoeveelheid stroom die door de AI-tool wordt gebruikt om te kunnen werken zoals deze hoort te werken. Het stellen van een vraag aan ChatGPT kost tussen de 0,01 en 0,1 kWh aan stroom. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de vraag. Stel je een complexere, langere vraag? Dan kost dit dus makkelijk gezegd 0,1 kWh en dit is evenveel stroom als je verbruikt als je de waterkoker aan zet voor een kop thee. Zet je bij elke vraag die je ChatGPT stelt de waterkoker aan, dan zie je ook de energiekosten omhoog gaan. Enkel een bedankje sturen aan de robot na het ontvangen van een goede respons kost stroom en voor die kosten draait OpenAI op.

ChatGPT wordt steeds minder duurzaam

Bedrijven maken veel gebruik van ChatGPT, maar ook steeds meer particulieren gaan er gebruik van maken. Het CBS heeft eerder al bekend gemaakt dat bijna een kwart van de Nederlanders van 12+ jaar in 2024 al kunstmatige intelligentie heeft gebruikt, waaronder ChatGPT. Van alle 18 tot 25-jarigen gaat het zelfs om bijna de helft, namelijk 48,7 procent. ChatGPT wordt veel gebruikt als alternatief voor Google of om complete werkstukken en scripties te schrijven. De tool wordt ingezet om teksten te vertalen en documenten samen te vatten. Steeds meer mensen maken ook gebruik van ChatGPT om hun psychische problemen te bespreken. Dit zijn vaak zeer lange gesprekken. Alles bij elkaar loopt de elektriciteitsrekening dus enkel op voor OpenAI. De AI-tool verbruikt steeds meer energie en is daarmee ook steeds slechter al het gaat om duurzaamheid.

Moet je vriendelijk zijn tegen ChatGPT: ja of nee?

Je zou denken dat OpenAI het zacht gezegd heel vervelend vindt dat goede manieren van gebruikers zorgen voor een energierekening van tientallen miljoenen dollars. Niets is minder waar. Sam Altman geeft aan dat hij deze kosten ziet als goed besteed geld, omdat je nooit weet wat ervan komt. De beste reden om gewoon vriendelijk te zijn tegen ChatGPT is dat de resultaten beter zouden zijn. Dit blijkt uit een studie uit 2024. De belangrijkste reden om vooral geen onnodige berichten met vriendelijkheid te sturen is duurzaamheid. Elk bedankje kost stroom. Het is een overweging die je zelf moet maken.

Prompts leren optimaliseren voor duurzamer gebruik

Je hebt zelf in de hand hoe belastend jouw ChatGPT-gebruik voor het milieu is. Schrijf je een prompt en moet je vervolgens wel tien keer dezelfde prompt opnieuw formuleren om eindelijk het gewenste resultaat te krijgen? Dan kan dat beter. Leer hoe je een prompt wél in één keer goed aanbiedt aan de AI-tool. Dat bespaart al 9 keer de waterkoker aanzetten, bij wijze van spreken. Wij helpen je natuurlijk graag met het optimaliseren van je AI-skills. Volg bij ons een AI-training en jij haalt het beste uit AI op een zo duurzaam mogelijke manier!