Zo zorg je als leidinggevende voor een positieve teamcultuur

Als leidinggevende heb je veel verschillende taken. Eén van die taken is het zorgen voor een positieve teamcultuur. Toch is dit ook precies hetgeen waar veel Nederlandse leidinggevenden moeite mee hebben. Wanneer er een negatieve sfeer binnen het team bestaat, dan is het lastig om dit om te vormen. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er veel verschillende oorzaken voor de negatieve teamcultuur kunnen zijn. Toch kun je als leidinggevende een groot verschil maken door goed naar jezelf en je eigen gedrag te kijken.

Leidinggevenden hebben een grote invloed

Leidinggevenden hebben zelf vaak niet in de gaten hoe groot de rol is die zij zelf spelen binnen de teamcultuur. Met kleine aanpassingen is het mogelijk om grote veranderingen aan te brengen. Het kan namelijk heel eenvoudig zijn om te zorgen voor en positievere teamcultuur. Veel alledaagse dingen werken ‘besmettelijk’.

Zeg eens iemand vrolijk gedag als je de hond aan het uitlaten bent en de kans is groot dat je een vriendelijk antwoord krijgt. Geef eens een glimlach weg aan een vreemde en je kunt rekenen op een glimlach terug. Vanuit deze gedachte kunnen leidinggevenden zorgen voor een positievere teamcultuur. Hieronder volgen 3 tips.

1. Analyseer jezelf en je team

Kijk eens goed naar jezelf en de sfeer die jij overbrengt. Kom jij in de morgen binnen met een gezicht dat op onweer staat en brom je iets dat op ‘mogguh’ lijkt? Of stap jij enthousiast binnen en begroet je iedereen op vriendelijke toon? De manier waarop jij je team in de morgen begroet, bepaalt de manier waarop jouw team reageert.

Welk gevoel breng jij over? Kijk eens goed naar jezelf en de manier waarop jij je team beïnvloed. Zo kun je vaak ook goed ontdekken waar de negatievere teamcultuur vandaan komt. De negatieve sfeer kan al ontstaan bij het brommen van een ‘mogguh’.

2. Welke kant wil je op?

Natuurlijk kun je ontdekken waar de negatieve sfeer vandaan komt, maar in de basis heb je daar niets aan als je niet weet hoe het anders zou moeten. Het is niet alleen belangrijk om te weten waar de negatieve teamcultuur vandaan komt, maar het is ook belangrijk om te weten waar de teamcultuur naartoe moet om deze positief te krijgen. Bedenk dus voor jezelf hoe jij het graag zou willen zien binnen je team en ontdek welke veranderingen er nodig zijn om dit te bereiken.

3. Geef het goede voorbeeld

Zoals we eerder al hebben aangegeven, zijn er veel zaken in het gedrag en in de sfeer die ‘besmettelijk’ zijn. Denk alleen maar aan het kijken naar iemand die gaapt. Gegarandeerd dat je zelf ook ineens moet gapen. Dat is menselijk. Je weet inmiddels hoe jouw gedrag de teamcultuur beïnvloedt en je weet ook hoe je het liever zou willen zien. Tijd om daarmee aan de slag te gaan.

Wees bewust van hoe je jezelf opstelt, van hoe jij overkomt op je team en hoe jouw team jou ervaart. Zorg voor positieve energie en je team zal dit van jou overnemen. Zo kun je, door kleine aanpassingen te maken in je eigen ‘zijn’, eenvoudig zorgen voor een positievere teamcultuur.