Zo kan social media je leven verpesten!

Social media; we kunnen natuurlijk niet meer zonder. Zowel privé als zakelijk ‘rekenen’ we op social media. Zo rekenen we erop dat we in de privésfeer steun en aandacht krijgen via de sociale netwerken, en in de zakelijke sfeer verwachten we successen te boeken via social media.

Social media kan je onderuit halen!

Goed gebruik van social media kan je veel moois en goeds opleveren, maar als je je even laat gaan kan het je ook heel duur komen te staan. In de huidige wereld van social media hebben we geen privacy meer, en dat is soms best even wennen. Onderzoek heeft aangetoond dat social media je zakelijke leven, ofwel je carrière, compleet kapot kunnen maken als je het verkeerd aanpakt. Deze 5 zaken moet je vooral laten op social media, zeker als je een nieuwe baan zoekt!

1. De negatieve uitlatingen

Een heel relevant onderwerp: de vluchtelingen! Ben je net zelf afgewezen voor een woning en heb je gehoord dat deze woning verhuurd zal worden aan een vluchtelingengezin? Dan is het heel verleidelijk om je frustraties er op social media uit te gooien. De woningbouwvereniging heeft de beslissing genomen, maar waarschijnlijk gaan jouw uitlatingen over de vluchtelingen. Negatieve uitlatingen over een ras, geslacht of bijvoorbeeld religie moet je mijden. 28% van de werkgevers heeft iemand hierdoor wel eens afgewezen of ontslagen.

2. Dubieuze opmerkingen

We houden er allemaal wel een beetje van; dubieuze opmerkingen. Het is vaak toch grappig en het trekt zeker de aandacht. Als je dit dan toch wilt plaatsen, deel het dan alleen met mensen die dit ook kunnen waarderen en zet het zeker niet openbaar. Maar liefst 83% van de werkgevers heeft wel eens een sollicitant afgewezen enkel op basis van dubieuze content op social media.

3. Afgeven op je vorige baan

36% van de werkgevers heeft in het verleden mensen afgewezen om negatieve uitspraken over de vorige baan. Het gaat dan niet alleen om de negatieve uitspraken over de baan zelf, maar ook over de werkgever of de collega’s. Niet roddelen dus!

4. De welbekende ’taalvoutjes’

Een groot aantal werkgevers, maar liefst 66%, heeft wel eens iemand afgewezen om spel- en grammaticafouten op social media. Probeer dus te letten op je spelling. Echter, er zijn ook hoogbegaafden met dyslexie, dus of dit wel helemaal  eerlijk is, dat moeten we in het midden laten.

5. De blije griep

Meer dan 30% van alle werkgevers heeft wel eens iemand ontslagen om een valse ziekmelding, ofwel de zogenaamde blije griep. Je meldt je ziek op het werk en zet vervolgens een leuke foto op social media, waarop je toch echt met een drankje in de hand aan het feesten bent. Niet doen dus! Beter doe je natuurlijk geen valse ziekmelding en ga je gewoon naar je werk, maar als je dan toch een dag wilt spijbelen, laat social media dan met rust.

Je carrière verbeteren met social media

Social media kan je carrière behoorlijk verpesten, zoals je ziet. Echter, social media kan je carrière natuurlijk ook een niveau hoger tillen! Wil jij weten hoe? Volg dan eens een social media training!