Zelfstandig ondernemer? Dit is waarom je een AOV nodig hebt!

Heb je ervoor gekozen om als ondernemer door het leven te gaan? Leuk, spannend en uitdagend, maar ook onzeker. Juist de onzekerheid is voor veel mensen reden om ‘gewoon’ in loondienst te blijven. Het siert je dan ook dat je deze stap wél hebt durven maken.

Bij het ondernemerschap horen bepaalde verplichtingen. Zo ben je verplicht om belastingen te betalen en om voor een sluitende boekhouding te zorgen. Er zijn plannen om vanaf 1 januari 2027 een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen in te voeren.

Je kunt nu twee dingen denken:

  1.   Ik ga eind 2026 wel een AOV afsluiten.
  2.   Ik kom nu alvast in actie en ga op zoek naar een geschikte AOV.

Het is verstandig om nu alvast in actie te komen. Dat heeft met de onderstaande 3 redenen te maken.

Reden 1: een ongeluk zit in een klein hoekje

Voor veel ondernemers is arbeidsongeschiktheid een ‘ver-van-hun-bedshow’. Zij verwachten hier niet mee te maken te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze toch zittend werk uitvoeren.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Je kunt op je fiets onderuit gaan, of van je bureaustoel vallen waardoor je arbeidsongeschikt raakt. Met andere woorden: het is absoluut geen ver-van-je-bedshow. Je moet er gewoonweg rekening mee houden, dit jou ook kan overkomen.

Reden 2: je sluit zo’n verzekering niet alleen voor jezelf af

In veel gevallen sluiten ondernemers een AOV niet alleen voor zichzelf af. Nee, dit doen ze bijvoorbeeld voor hun gezin, hun partner of hun familieleden.

Ben je op dit moment de kostwinner van je gezin? Wat gebeurt er dan op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt? Juist: er komt dan geen geld meer binnen. Je kunt immers niet meer je opdrachten uitvoeren en er is er als “geen ondernemer” ook geen vangnet waar je op terug kunt vallen.

Dit vangnet moet je voor jezelf creëren, en dat doe je door een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Reden 3: een AOV wordt steeds betaalbaarder

Om de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen is een hoop te doen. Dit heeft onder meer te maken met het voornemen van de overheid om dit verplicht te stellen. Een logisch streven, aangezien veel ondernemers hier iets te gemakzuchtig mee om gaan.

Veel meer ondernemers komen hierdoor in aanraking met zo’n verzekering. Zij kiezen daarom voor optie 2, en gaan nu gelijk op zoek naar een geschikte AOV. Het gevolg daarvan is evident: de gemiddelde AOV wordt steeds betaalbaarder.

Dat komt ook doordat verzekeringsmaatschappijen zich hier meer en meer op richten. Er ontstaat hierdoor meer marktwerking; dat komt de prijzen over het algemeen altijd ten goede.

Ondanks de mogelijke daling door hoge concurrentie, is prijsdaling niet gegarandeerd. Verzekeringspremies worden bepaald door een verscheidenheid aan factoren, waaronder het risicoprofiel van de verzekerde, en kunnen daarom variëren.

De premie hoeft dus geen reden meer te zijn om géén AOV af te sluiten. De 3 bovenstaande redenen zijn wél voldoende reden om een AOV af te sluiten. Dus, verdiep je in de mogelijkheden en vraag direct meerdere offertes op.