YouTube verwijdert de chatfunctie uit de app

In 2017 lanceerde YouTube een chatoptie. Dat is nog niet zo heel lang geleden, maar toch heeft YouTube nu besloten om de chatfunctie alweer te verwijderen. De chatfunctie biedt gebruikers de mogelijkheid om privé met elkaar in contact te treden. YouTube wil dit privé contact nu juist uit de weg ruimen om meer nadruk te leggen op het openbaar delen van YouTube verhalen, berichten en reacties.

De verklaring van YouTube zelf

De chatfunctie van YouTube houdt per 18 september 2019 op te bestaan. Leden kunnen vanaf die dag geen gebruik meer maken van de chatopties. Na twee jaar is het videokanaal de functie alweer zat. YouTube heeft zelf een verklaring de wereld in gestuurd. Hieronder delen wij een gedeelte van deze verklaring:

“Twee jaar geleden hebben we een functie geïntroduceerd waarmee je video’s kunt delen via directe berichten op YouTube. Sindsdien hebben we ons ook gericht op openbare gesprekken met updates voor reacties, berichten en verhalen. We evalueren onze prioriteiten en hebben besloten de eigen functie voor directe berichten van YouTube stop te zetten, terwijl we ons richten op het verbeteren van openbare gesprekken.”

Wat zijn de plannen van YouTube?

Met het wegvallen van de chatfunctie uit de YouTube app verwachten velen dat er dan weer iets nieuws aan zit te komen. Het bedrijf 9to5Google heeft eens bekeken wat nu de bedoeling van YouTube lijkt te zijn. Dit bedrijf geeft aan dat het erop lijkt dat YouTube vooral wil gaan focussen op de verhalen. Verhalen doen het uitzonderlijk goed op Instagram en Facebook. Het zou niemand verbazen als YouTube hier ook een graantje van mee wil pikken.

YouTube Verhalen

Wist jij niet dat YouTube Verhalen al bestond? Dan ben je zeker niet de enige. Het is dan ook zo dat deze functie niet voor iedereen te gebruiken is. Op dit moment is YouTube Verhalen, of YouTube Stories, alleen nog beschikbaar voor gebruikers met meer dan 10.000 volgers. Het lijkt erop dat YouTube de Story-functie ook beschikbaar wil gaan maken voor mensen met een kleiner aantal volgers, maar dit geeft YouTube zelf nog niet aan.

Volgens kenners is het verdwijnen van de YouTube chatfunctie een nieuw slachtoffer in de ‘digitale aandachtsoorlog’, waaraan we eerder ook al Google Allo verloren. Experts zeggen dat de chatfunctie van YouTube binnen deze oorlog nooit een kans heeft gehad.

Schrijf YouTube zeker niet af

Dat YouTube de chatfunctie laat vervallen betekent zeker niet dat het slecht gaat met YouTube. Het betekent vooral dat het videokanaal meer mee wil gaan met de tijd. YouTube behoort tot de grootste social media kanalen. Steeds meer mensen kijken YouTube video’s en we zien de ‘ouderwetse’ televisie uit steeds meer woningen verdwijnen. YouTube blijft dan ook groeien en dit zal niet veranderen door het verwijderen van de chatfunctie.

Het is zeker aan te raden om als bedrijf aandacht te besteden aan YouTube, bijvoorbeeld met interessante vlogs en bedrijfsvideo’s. Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van effectieve YouTube video’s? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.