Netwerkmonitoring en -beheer: Alles wat je moet weten al marketeer

Als marketeer bevind je je in een complex web van verbindingen, een netwerk dat zowel een uitdaging als een kans kan zijn. Cruciaal voor het navigeren door dit netwerk is het begrip van netwerkmonitoring en netwerkbeheer. Maar wat houden deze concepten eigenlijk in? In dit artikel gaan we de diepte in en richten we ons voornamelijk op netwerkmonitoring, waarbij we onvermijdelijk ook aspecten van netwerkbeheer aanraken.

Doel

Bij netwerkmonitoring heb je een doel, namelijk de prestaties, beschikbaarheid en beveiliging van een netwerk bewaren. Degene die de netwerkbeheer uitvoeren kunnen zo eventuele problemen zoals netwerkstoringen oplossen.

Het voornaamste doel van netwerkmonitoring is het waarborgen van de prestaties, beschikbaarheid en beveiliging van een netwerk. Hierdoor kunnen diegenen die het netwerkbeheer uitvoeren, mogelijke problemen zoals netwerkstoringen snel identificeren en oplossen.

Monitoringtools

Er zijn meerdere tools waarmee je het netwerk kan monitoren. Deze tools zijn er voor gemaakt om gegevens analyseren en verzamelen over een bepaald netwerk. Een populair voorbeeld van een monitoringtool is Nagios.

Prestatiemonitoring

Bij prestatiemonitoring wordt er gekeken naar de prestaties van het netwerk, maar ook pakketverlies en responsetijden. Zo kan er gekeken worden waar de knelpunten zitten en kunnen netwerken nog meer geoptimaliseerd worden.

Beschikbaarheidsmonitoring

Bij deze vorm van monitoring wordt er gecontroleerd of alles nog uptime is, denk hierbij bijvoorbeeld aan routers, switches en firewalls, maar ook e-mailservers en databases.

Beveiligingsmonitoring

Bij beveiligingsmonitoring wordt er gekeken of er eventuele bedreigingen zijn die moeten worden opgelost. Het houd verdachte activiteiten in de gaten en laat zien als er bijvoorbeeld verdachte inlogpogingen worden gedaan. Hierdoor kun je nog voordat iemand je hackt maatregelen nemen om er voor te zorgen dat dit niet gebeurd.

Alarmen en waarschuwingen

Je kunt door middel van de netwerkmonitoringstool instellen dat je waarschuwingen of alarmen krijgt wanneer er iets niet goed zit binnen het netwerk. Dit kan zijn van prestaties, tot beschikbaarheid tot aan bedreigingen.

Met behulp van netwerkmonitoringtools kunnen alarmen en waarschuwingen worden ingesteld, zodat je onmiddellijk op de hoogte wordt gebracht wanneer er problemen zijn binnen het netwerk. Dit kan betrekking hebben op een scala aan zaken, variërend van prestatieproblemen tot beveiligingsbedreigingen.

Rapportage en analyse

Een handig voordeel aan deze tools is dat ze vaak in een overzichtelijke rapportage kunnen worden weergegeven, hierdoor is het makkelijk om problemen op te lossen en eventuele prestaties te verbeteren. Je ziet niet alleen de huidige netwerkmonitor maar ook de geschiedenis ervan.

Marketeer en netwerkmonitoring

Netwerkmonitoring is essentieel voor marketeers om optimale prestaties, beschikbaarheid en beveiliging te waarborgen. Verschillende monitoringtools helpen bij het identificeren en oplossen van problemen. Prestatiemonitoring kijkt naar de effectiviteit, beschikbaarheidsmonitoring controleert op continuïteit, en beveiligingsmonitoring waarschuwt voor mogelijke bedreigingen. Het instellen van alarmen stelt je in staat om snel te reageren op problemen. Netwerkmonitoring is meer dan een technische vaardigheid, het biedt een strategisch voordeel dat je helpt bij het beheren van je digitale landschap, het verbeteren van connecties en het waarborgen van gegevensveiligheid.