Werk vinden via LinkedIn: hoe pak je dat aan?

LinkedIn is dé plek om een baan te vinden tegenwoordig. De afgelopen jaren zijn er steeds meer recruiters op het professionele netwerk verschenen. Het is dan ook niet moeilijk om de aandacht van een recruiter te trekken die zoekt naar kandidaten zoals jij. Toch moet je er ook rekening mee houden dat heel veel mensen tegenwoordig via LinkedIn op zoek gaan naar werk. Dit betekent dat je het met jouw cv op moet nemen tegen tal van andere mogelijke kandidaten die de aandacht van dezelfde recruiters willen trekken. Hoe pak je dat nu slim aan?

Zo kun jij sneller werk vinden via LinkedIn

Wil je snel een nieuwe baan vinden via LinkedIn, dan is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw cv er echt uit springt bij de recruiters die jij wilt bereiken. De cv heeft op LinkedIn allang niet meer de standaard zakelijke uitstraling waar we voorheen prima mee aan konden komen als bijlage bij een sollicitatiebrief. Wij geven je graag 10 tips om sneller werk te vinden via LinkedIn, door je cv de juiste impact mee te geven.

1. Maak je cv niet te lang

Er zijn veel recruiters op LinkedIn, maar er zijn ook veel mensen op LinkedIn die een nieuwe uitdaging zoeken. De recruiters hebben het druk en dat betekent dat ze geen ellenlange verhalen willen lezen. Probeer je cv kort en bondig te houden, waarbij je alle belangrijke zaken in de eerste 250 woorden zet.

2. Focus direct op jouw kwaliteiten

Schrijf geen inleiding om daarna pas dieper in te gaan op jouw kwaliteiten en waarom die kwaliteiten belangrijk zijn voor het betrekken van een nieuwe functie. Het is beter om direct met de deur in huis te vallen en te laten zien wie je bent en wat je kunt.

3. Zorg voor een snel overzicht

Het is goed om een snel overzicht van alle belangrijke punten toe te voegen. Doe dit in de vorm van bulletpoints, zodat het opvalt en direct een praktisch en snel overzicht biedt van alles wat in jouw cv verwerkt wordt. Zie het als een overzichtelijke samenvatting.

4. Maak gebruik van de juiste keywords

Op LinkedIn spelen keywords zeker een rol. Bekijk eens welke keywords relevant zijn voor het vinden van een baan binnen de sector waarin jij aan de slag wilt. Maak gebruik van deze keywords én hashtags om de aandacht van de juiste recruiters te trekken.

5. Start met je meest relevante werkervaring

Voorheen was het gewoon om de werkervaring op chronologische volgorde te zetten. Tegenwoordig is het beter om dit andersom te doen. Start dus met het vermelden van je meest relevante werkervaring en verwerk daaronder eerdere werkervaring. Ga ook niet verder terug in de tijd dan 10 jaar. Wat je 15 jaar geleden deed is nu niet meer relevant.

6. Vermijd ‘tussen twee banen’

Heb je een jaar niets gedaan en is er dus sprake van een leegte in je werkervaring-levensloop? Geef hier dan niet aan dat je ‘tussen twee banen’ zat in dat jaar. Dit is geen promotie. Wil je betekenis geven aan dat jaar? Schrijf dan wat voor belangrijke dingen je in dat jaar hebt gedaan. Omschrijf dit zo positief mogelijk.

7. Voeg afbeeldingen toe

Afbeeldingen trekken de aandacht. Natuurlijk is het niet de bedoeling om je cv vol plaatjes te zetten, maar je kunt zeker wel relevante afbeeldingen toevoegen die meer aandacht trekken. Op de eerste plaats kun je hierbij denken aan je pasfoto of professionele foto. Daarnaast kun je ook denken aan een logo van het bedrijf waar je recentelijk actief voor bent geweest of een afbeelding van een certificering die je recentelijk hebt behaald.

8. Vermeld interessante activiteiten

Als het erop aan komt, dan hebben bedrijven liever iemand die om de dag naar de sportschool gaat dan iemand die elke dag onderuitgezakt zit te gamen. Dit heeft niet zo zeer met vooroordelen te maken, maar meer met algehele gezondheid. Voor werkgevers is het belangrijk dat werknemers fit zijn. Houd jij je in je vrije tijd bezig met interessante (sport)activiteiten? Neem deze dan zeker op in je cv.

9. Gebruik geen afkortingen

Afkortingen kunnen verleidelijk zijn om je cv wat minder lang te laten lijken, maar zijn niet aan te raden. Het komt makkelijk over als ‘afraffelwerk’ en dat wil je voorkomen. Schrijf alles in je cv gewoon voluit.

10. Maak het niet te zakelijk

Voorheen moest een cv vooral zo zakelijk en serieus mogelijk overkomen. Deze tijd is wel echt voorbij. Het mag wat vlotter en wat losser. Op die manier heb je meer vrijheid om te laten zien wie je echt bent. Een beetje humor in je cv is zeker toegestaan, maar blijf wel in gedachten houden dat je serieus op zoek bent naar een baan.

Slim adverteren op LinkedIn

Wat we ook steeds vaker zien is dat de cv wordt verwerkt in een advertentie op LinkedIn. Dit vraagt om een investering, maar garandeert natuurlijk wel meer aandacht. Dit wordt zeker veel gedaan door bedrijven die weten dat zij afscheid moeten nemen van een personeelslid en die willen helpen om een goede, nieuwe baan voor deze persoon te vinden. Het kan zeker dé manier zijn om snel een baan te vinden via LinkedIn. Wil jij adverteren op LinkedIn, maar weet je niet goed hoe je dat nu goed aanpakt? Volg dan eens een LinkedIn training bij ons.