Waarom infographics? Wij geven je 6 belangrijke voordelen!

Infographics worden door steeds meer ondernemingen ingezet om informatie over te brengen naar het publiek. Dit is ook niet heel vreemd, want we zoeken steeds meer informatie online en een infographic kan informatie effectiever overbrengen dan tekst.

De 6 voordelen van infographics

Wij hebben eens bekeken wat nu werkelijk de grootste voordelen van infografics zijn. Natuurlijk hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

1. Beeld wordt door iedereen begrepen

Met een tekst moet meer rekening gehouden worden met een niveau van de lezer dan met een infographic. Het is zo dat de hersenen beter in staat zijn om plaatjes te begrijpen dan om tekst te begrijpen op meerdere niveaus. Dit betekent dat je van een tekst meerdere exemplaren zal moeten maken als je doelgroepen in verschillende niveaus wilt bereiken, terwijl dit bij infographics niet hoeft.

2. Snellere informatieverwerking

De hersenen begrijpen beelden beter, waardoor de verwerking van de informatie uit een infographic ook aanzienlijk sneller gaan dan het verwerken van informatie uit een andere bron. De mens is nu eenmaal een visueel ingesteld wezen.

3. Gericht structureren

Infographics maken het mogelijk om de boodschap in de infographics gemakkelijk en gericht te structureren. Het complete ‘plaatje’ wordt geboden in een enkel plaatje. Hiermee bedoelen we dat er een inleiding, een verhaal en een conclusie te vinden is in een enkele afbeelding, namelijk in de infographic.

4. De boodschap ontleden

Een infographic zorgt ervoor dat er aandachtiger moet worden gekeken naar de informatie om dit in het hoofd opnieuw te structureren. Er moet daarom een sterkere focus op een infographic zijn dan op een tekst. Men moet als het ware de ongeschreven woorden ‘lezen’ in de infographic om deze goed te begrijpen en hierdoor wordt de informatie direct effectief in het geheugen opgeslagen.

5. Nieuwe inspiratie

Infographics bevatten vaak leuke vormen, meerdere kleuren en een wat speels karakter. Dit is om informatie visueel over te brengen op een inspirerende manier. Juist de inspiratie die hierbij wordt overgegeven aan de kijker zorgt ervoor dat deze actie wil gaan ondernemen na het zien van de infographic.

6. Compact en toch volledig

Heb je wel eens geprobeerd om de informatie uit een infographic op te schrijven op die manier dat werkelijk alle informatie uit de infographic ook daadwerkelijk in de tekst staat? Je zou het eigenlijk eens moeten proberen, want je ziet dan direct nog een voordeel van de infographic. Deze is aanzienlijk compacter dan een tekst, en toch is de infographic precies zo volledig als de tekst. Je zegt dus exact hetzelfde, maar dan wel een heel stuk compacter.

Infographics op Instagram

We zien vooral steeds meer infographics voorbij komen op Instagram. Dit is hier natuurlijk ook het ideale sociale medium voor. Natuurlijk kunnen wij je alles vertellen over effectieve posts op Instagram, bijvoorbeeld tijdens onze Instagram training. Je bent van harte welkom.