Het belang van een VPN voor zzp’ers

Als zzp’er werk je altijd en overal voor je opdrachtgevers. Je laptop en je telefoon heb je altijd bij je direct voor je klanten aan de slag te kunnen gaan. Vaak werk je op het wifi-netwerk van je opdrachtgever, die van het tankstation of die in de trein. Heb je je wel eens afgevraagd of deze verbindingen veilig zijn? Weet je zeker dat niemand bij je gevoelige klantdata kan?

Wifi netwerk niet altijd veilig

Je denkt wellicht dat iedere wifi-netwerk veilig is, maar dit is het zeker niet. Een hacker kan zich namelijk voordoen als ‘Wifi in de Trein’ en zo alle data onderscheppen. Er zijn namelijk apparaatjes te koop voor $99 waarmee je heel eenvoudig een netwerk kun klonen. Hoe weet je of een wifi-netwerk veilig is? Eigenlijk helemaal niet! Je computer en telefoon zoeken namelijk de hele dag naar beschikbare wifi-netwerken en als die in de buurt zijn dan maken ze verbinding. Veel inloggegevens van jou en je klanten komen zo in de handen van criminelen.

Dus voordat je verbinding maakt met een wifi-netwerk moet je altijd goed nadenken. Vertrouw je het netwerk niet, verbreek dan de verbinding en zoek een andere locatie. Een alternatief is dat je altijd via de hotspot van je telefoon gaat werken of via het 4G-netwerk. Dit is wel veilig, maar kost je veel data. Wat is dan wél de oplossing? Veilig internetten begint met het installeren van een VPN.

Wat is een VPN eigenlijk?

Wellicht heb je de term VPN wel eens voorbij horen komen. Dit staat voor: Virtual Private Network. Met een VPN maak je dus een netwerkverbinding die volledig privé is. Niemand kan met je meekijken of gegevens van je onderscheppen. Het aanmaken en opzetten van een VPN is niet veel werk. Via een Windows VPN programma ben je eenvoudig online met één druk op de knop.

Er zijn tientallen aanbieders van VPN’s, maar niet iedere aanbieder gaat evengoed om met je privacy. Daarom zouden wij altijd kiezen voor een Nederlandse partij.

Bescherming van klantdata & privacy

Natuurlijk doe je er alles aan om als zzp’er je klantdata en privacygevoelige gegevens zo optimaal mogelijk te beschermen. Zeker na de invoering van de AVG kunnen de boetes op een datalek hoog oplopen. Je hebt een firewall, update je computer regelmatig en werkt in de cloud. Allemaal goede acties, maar vervolgens maak je wel verbinding met het wifi-netwerk van de sportschool.

Via een openbaar netwerk kan iedere hacker heel eenvoudig bij je gegevens. Iedere keer als jij dus inlogt op je Facebook profiel, de website van je klant of je account bij Bol.com, dan ziet de hacker welke gegevens je hebt ingevuld. Met deze gegevens kan hij zelf ook bestellingen gaan plaatsen, de goederen ergens anders afleveren en de rekening naar jou laten sturen. Zo simpel is het.

Wat kost een VPN?

Hopelijk heb je nu door dat je nooit meer zomaar verbinding moet maken met een openbaar wifi-netwerk. Je moet er eerst voor zorgen dat je een VPN op je computer hebt. Als je dan verbinding maakt met het wifi-netwerk, dan weet je zeker dat niemand bij je gegevens kan. Ook de aanbieder van de VPN kan trouwens niet zien wat jij allemaal doet. Dat is wel een geruststellende gedachte!