4 Vormen van alternatieve financiering voor ondernemers

Naast de financieringen van de bank, is het de laatste tijd ook enorm populair om je financiering ergens anders vandaan te halen. Je kunt namelijk als ondernemer ook gebruik maken van een alternatieve financiering. De banken zijn namelijk de laatste tijd strenger geworden qua kredietbeleid waardoor het voor veel ondernemers helemaal niet meer aantrekkelijk is om hier een financiering te krijgen.

Ondernemers zijn daarom de laatste paar jaren verder gaan kijken naar vernieuwende opties die beter aansluiten bij hun ondernemerschap. Hieronder worden 4 vormen van zo’n alternatieve financiering uitgelegd en toegelicht zodat jij als (beginnende) ondernemer inspiratie kan opdoen voor jouw eigen onderneming. Lees dus vooral door om achter deze 4 vormen van alternatieve financiering te komen.

Verdiep je als ondernemer eens in een factoringmaatschappij

Als ondernemer weet je als geen ander dat je een goede relatie wilt hebben met je klanten, ofwel je debiteuren. Wanneer je namelijk te maken krijgt met slecht betalende klanten zul je financieel veel stress ervaren. Het is daarom belangrijk dat je een strakke debiteurenbeheer hebt en dat je een overzichtelijke debiteurenadministratie hebt. Wanneer je hier namelijk voor zorgt, zul je al snel merken dat het je geld oplevert. Helaas heb je dus ook tijdens je ondernemerschap te maken met slecht betalende klanten.

Het is daarom aan te raden om je te verdiepen in factoring. Een factoringmaatschappij biedt namelijk een alternatieve vorm van financieren aan. Je verkoopt je facturen aan dit bedrijf waardoor jij niet meer hoeft te wachten op de uitbetaling van je klanten.

Je kunt ook kiezen als ondernemer voor kredietunies

Naast zo’n factoringmaatschappij kun je ook kiezen voor een kredietunie. Wat is een kredietunie precies en wat levert jou als ondernemer dit precies op? Een kredietunie is eigenlijk een soort coöperatieve kredietvereniging waarbij er geen sprake is van een winstoogmerk. Bij een kredietunie gaan ondernemers per branche of regio zich organiseren zodat ze van elkaar geld kunnen lenen in plaats van bij een financiële instelling zoals de bank.

Deze alternatieve vorm wordt daarnaast ook nog eens door de politiek gedragen. Van oorsprong heeft deze alternatieve vorm dus eigenlijk hetzelfde doel als een bankfinanciering. Deze vorm staat dus dichtbij een ‘normale’ financiering waardoor deze optie voor beginnende ondernemers enorm aantrekkelijk is. Kijk op de website van The Blue Factor voor meer informatie over alternatieve financieringen.

Kies als ondernemer voor een crowdfunding of direct lending

Naast de alternatieve financieringsvormen factoring en kredietunies, bestaan er nog twee interessante vormen voor alternatieve financiering. Zo kun je als ondernemer kiezen voor een crowdfunding. Wanneer je kiest voor een crowdfunding, zul je te maken krijgen met een grote groep investeerders die willen investeren in een bepaald project of een bepaalde onderneming. Deze alternatieve financieringsvorm vindt vaak plaats op een platform voor crowdfunding.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een direct lending. Hierbij verstrekken geldverstrekkers direct leningen aan andere bedrijven. Er bestaan naast deze 4 vormen van alternatieve financiering nog veel meer vormen. Het is belangrijk dat je als ondernemer jezelf hierin verdiept zodat je een goede keuze kunt maken over een financieringsvorm die goed bij jou past. Heel veel succes met jouw eigen onderneming!